Infographic: Musea verwachten in 2015 38 miljoen bezoekers

3 sep 2015

EM-Cultuur voorziet Cultuurmarketing regelmatig van infographics over de cultuursector. In eerdere infographics kwamen festivals en theaters aan bod, nu zijn de musea aan de beurt. EM-Cultuur inventariseerde onlangs de bezoekcijfers van 1.125 musea. De actuele stand van zaken is samengevat in de onderstaande infographic. Cultuurmarketing bespreekt de belangrijkste bevindingen.

Door redactie

Fotografie

Flickr

 

De provincie Noord-Holland bevat veruit de meeste musea en verwacht ook de meeste bezoekers. Op nummer twee en drie wat betreft museums en bezoekers staan Zuid-Holland (2) en Gelderland (3). Het is daarentegen niet zo dat de instellingen in deze provincies ook het drukst bezocht zijn.

Als gekeken wordt naar het gemiddeld aantal verwachte bezoekers (het aantal bezoekers gedeeld door aantal museums) staat Flevoland met een gemiddelde van 50.000 op nummer twee. Deze provincie heeft acht musea, wat een klein percentage is van het aantal instellingen in Noord-Holland, welgeteld 195 stuks. Friesland heeft met 14.000 gemiddeld het laagste aantal bezoekers.

Een verscheidenheid aan thema’s

De meeste musea in Nederland (34%) hebben een archeologisch/kunsthistorisch thema. Op de tweede plek staat het historische thema (34%), gevolgd door museums over beeldende kunst.

Bezoekers weten deze drie soorten musea ook het best te vinden, maar niet in deze volgorde: Historische museums staan op 1, gevolgd door museums voor beeldende kunst en daarna de instellingen met een archeologisch/kunsthistorisch thema. Het minst voorkomende thema is volkenkunde. Musea met dit thema weten bezoekers ook het minst goed te vinden.

Bezoekersaantallen

Het grootste percentage musea in Nederland (42%) verwacht duizend tot tienduizend bezoekers. 30% verwacht 10.000 tot 50.000 bezoekers. Slechts 3% van de instellingen verwacht meer dan 300.000 bezoekers.

Grootste musea zoals verwacht in Amsterdam

Het Rijksmuseum steekt qua bezoekersaantallen met kop en schouders boven de andere musea uit. Het museum verwacht 2,5 miljoen bezoekers in 2015. Op de tweede plaats staat het Van Gogh Museum, met  1,6 miljoen. Op nummer drie staat het Anne Frank huis, deze verwacht in 2015 1.250.000 bezoekers. De zes grootste musea van Nederland staan in Amsterdam. Op nummer zeven staat het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar 540.000 gasten verwacht worden.

Toename in bezoekersaantallen

De afgelopen jaren nam het aantal bezoekers van de Nederlandse museums toe. Ook in 2015 worden weer meer bezoekers verwacht, met ruim 38 miljoen verwachte bezoekers is dit 6% meer dan in 2014. Dit komt door de toename van bezoekers van de ‘grote musea’. De 10 grootste museums verwachten samen al bijna 10 miljoen bezoekers, wat 24% van het totaal aantal bezoekers is.

Infographic musea 2015

Infographic: EM-Cultuur