Er zijn verschillende manieren waarop organisaties jongeren willen betrekken bij het culturele aanbod. Een aantal organisaties richt zich op het cureren van een specifiek aanbod voor jongeren:
SSBA Salon
SSBA Salon is een platform voor jong cultureel Amsterdam van Stadsschouwburg Amsterdam. De Salon organiseert zo’n 50 fysieke evenementen per jaar, heeft een eigen ruimte in de schouwburg en plaatst dagelijks nieuws op het online magazine. In het online magazine stellen ze niet alleen een overzicht samen van hoge en populaire cultuur in de vorm van een culturele agenda, maar ze bieden ook verdieping door middel van voor- en nabeschouwingen van voorstellingen en exposities, interviews, columns en kunstenaarsprofielen.
Subbacultcha! & We Are Public
Ook Subbacultcha! stelt elke maand een programma samen met nieuwe muziek en cutting edge kunst in Nederland en Vlaanderen. Het programma kent diverse kunstuitingen, zoals concerten, films, tentoonstellingen, lezingen, voorstellingen en meer. Leden van Subbacultcha! ontvangen tegen een studentvriendelijke prijs maandelijks het magazine in print en een pas waarmee ze gratis naar de voorgestelde evenementen kunnen.
Een ander multidisciplinair abonnement van de initiatiefnemers van Subbacultcha! is We Are Public, eenzelfde principe maar dan gericht op Amsterdam waarbij de gehele culturele sector wordt betrokken. In deze Cultuurmarketing case is meer te lezen over de ledenwervingsstrategie van Subbacultcha! & We Are Public.
De bovenstaande initiatieven laten een programma zien dat is samengesteld voor jongeren. Er zijn echter ook initiatieven die de jongeren zelf aan het werk laten, bijvoorbeeld door ze zelf content te laten creëren en evenementen te laten organiseren.
Blikopeners
Een voorbeeld is een initiatief van het Stedelijk Museum dat bestaat sinds 2008 en dit jaar de zesde editie beleeft: Blikopeners. Jongeren tussen de 15 en 19 jaar functioneren hier als een klankbordgroep voor het museum door het delen van advies en hun kritische mening. Daarnaast organiseren zij activiteiten voor hun leeftijdsgenoten en geven rondleidingen.
EXPOSED
Ook EYE heeft werkt samen met jongeren. Dit hebben zij vormgegeven in het peer project EXPOSED, waar zes jongeren content creëren voor hun leeftijdsgenoten. EXPOSED bestaat uit een online magazine, waar twee keer per week een verdiepend artikel, interview of tip wordt geplaatst. Daarnaast organiseren de leden bij iedere nieuwe tentoonstelling in het EYE een speciaal openingsevent. EXPOSED hoopt op deze wijze een community voor de jonge filmliefhebber te scheppen.
Foam Lab
Een laatste voorbeeld is Foam Lab, een werkervaringstraject voor jonge professionals dat FOAM in 2007 is gestart. Ieder jaar organiseert een groep jongeren experimentele en multidisciplinaire evenementen rondom fotografie voor hun leeftijdgenoten.
Naast de maandelijkse culturele agenda’s en samenwerkingsverbanden organiseren culturele organisaties specifiek aanbod voor de jonge bezoeker:
Vrijdagavonden in het van Gogh
De vrijdagavonden zijn een begrip in het Van Gogh Museum. Elke vrijdagavond is het museum open tot 22.00 uur met een bijzonder programma voor een jong publiek. Elke eerste vrijdag van de maand pakt het museum groots uit: live bands, workshops, videokunstenaars en een cocktailbar zijn een greep uit het aanbod. De overige vrijdagavonden in de maand zijn wat kleinschaliger, maar muziek, gratis rondleidingen en de cocktailbar zijn vaste onderdelen.
In 2013 is een onderzoeksrapport verschenen over de vrijdagavonden in relatie tot de beleveniseconomie. Hieruit kwam onder andere naar voren dat het stimuleren van meerdere zintuigen kan zorgen voor een positieve bezoekerservaring.
Museumnacht
Wellicht een van de bekendste initiatieven op het gebied van jongerenmarketing is de Museumnacht. Dit jaar telt de Museumnacht Amsterdam de vijftiende editie. Elk jaar op de eerste zaterdag van november worden de deuren van de deelnemende musea speciaal geopend van 19.00 ‘s avonds tot 02.00 ’s nachts. De Museumnacht is specifiek gericht op een jong, nieuw en divers publiek en stelt hiervoor een speciaal programma samen.
Jonge Schrijversavond
Een ander jaarlijks evenement is de Jonge Schrijversavond. Tijdens deze literaire talkshow lezen jonge Nederlandse schrijvers voor uit eigen werk en worden zij geïnterviewd. Aansluitend op de talkshow vindt het Jonge Schrijversbal plaats waar DJ’s tot na middernacht plaatjes draaien. De Jonge Schrijversavond heeft het doel een nieuw publiek te enthousiasmeren voor Nederlandse literatuur.
Naast dit jaarlijkse event bieden de organisatoren ook een digitaal platform waar het hele jaar door artikelen worden gepubliceerd rondom thema’s en ontwikkelingen in literair Nederland.
Fondsenwerving onder jongeren lijkt de afgelopen jaren een steeds grotere rol te gaan spelen. De volgende initiatieven richten zich specifiek op een jongere doelgroep:
Club Foam
FOAM lanceerde dit jaar Club Foam: een netwerkgroep voor actieve fotografie- en kunstliefhebbers. Club Foam kan worden omschreven als een hippe vorm van de bekende vriendenclub van een museum of theater. Voor een bedrag van €39 per maand steunen jongeren FOAM niet alleen financieel, maar krijgen ze ook de mogelijkheid om hun kennis van fotografie te verdiepen, te netwerken en verrassende culturele plekken te ontdekken.
Young Stedelijk
Ook het Stedelijk Museum heeft een jonge vriendenclub in het leven geroepen: Young Stedelijk. Naast de eerdergenoemde Blikopeners, dat zicht richt op jongeren onder de twintig, doet het Stedelijk Museum nu een beroep op de vijfentwintig plusser.
Ook Young Stedelijk wordt gepresenteerd als een culturele ontmoetingsplaats, waar netwerk en kennisverdieping over kunst voorop staan. Daarnaast worden de leden uitgenodigd voor exclusieve evenementen, zoals private views van het museum en bezoek aan kunstenbeurzen en ateliers. Een lidmaatschap van Young Stedelijk begint bij €300 per jaar.