Drie jongerenmarketing initiatieven in cultuurland

Events en content basis van jongerenclubs

Maarten Bul vertelt over de trend van culturele instellingen die jongerenclubs in het leven roepen. 

Door de redactie

Fotografie

EXPOSED / HF Young / SSBA Salon 

Maarten Bul is, samen met Chris Julien, de oprichter van Novel. Dit is een creatief consultancy bureau, gespecialiseerd in cultuur en communicatie. Novel is onder andere initiatiefnemer van de jongereninitiatief SSBA Salon en is regelmatig betrokken bij culturele organisaties, zoals Holland Festival (HF Young) en EYE (EXPOSED).

De inzet van intermediairs als brug tussen organisatie en doelgroep

In Amsterdam zijn er de laatste jaren een toenemend aantal culturele instellingen die jongerenclubs hebben opgericht. De drie initiatieven in deze case, SSBA Salon (van Stadsschouwburg Amsterdam), HF Young (van Holland Festival) en EXPOSED (van EYE), hebben hetzelfde doel: jongeren naar de instelling te krijgen. Dit doen ze op een soortgelijke manier: een groep jongeren organiseert events en maakt content specifiek voor jongeren. Deze jongeren zijn enerzijds ambassadeurs van de organisatie, maar fungeren ook als intermediair tussen de culturele organisaties en de doelgroep.

Bul ziet dat deze intermediairs-functie twee richtingen op werkt. Zowel de instelling als jongeren hebben hun wensen, en hierdoor komen deze dichter bij elkaar. De ambassadeurs selecteren en evalueren culturele producten en verlagen de drempel voor andere jongeren.

Jongereninitatieven in alle vormen en maten

Als marketeer kan je jongeren op verschillende manieren betrekken. Maar hoe bepaal je de juiste vorm voor jouw organisatie? Bul definieert zes elementen waardoor de vorm die het beste past, duidelijk wordt:

Rol: traditioneel, educatief, financieel, modern
Doelgroep: Sociale groepen zoals yuppen en/of hipsters
Invulling: Activiteiten en product
Organisatie: Interne of externe aansturing
Relatie: merk en invloed die jongeren hebben op het instituut
Peergroup: vrijwilligers, stagiairs, ambassadeurs, traineeship

SSBA Salon: De culturele deeltjesversneller van Stadsschouwburg Amsterdam

SSBA Salon is het jongereninitiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam. Met een online magazine, een eigen ruimte in de schouwburg en zo’n 50 events per jaar heeft SSBA Salon het doel ‘het beste aan hoge en populaire cultuur in de stad’ te presenteren. De Salon is een externe organisatie die inspeelt op de culturele behoeftes van de yuppen en hipsters in Amsterdam.