Wat kunnen musea met storytelling? Focus op beleving, participatie en spreadability - Cultuurmarketing

Wat kunnen musea met storytelling? Focus op beleving, participatie en spreadability

6 dec 2017

Voor marketingcampagnes wordt vaak samengewerkt met een extern media bureau.

Door Versdenkers

Fotografie

Maar als marketeer heb je binnen de eigen organisatie ook veel in huis om campagnes te ontwikkelen. In de tweedaagse cursus creatieve marketingcampagnes leer je hoe je vanuit je eigen kracht tot een creatief concept komt. Deze cursus wordt gegeven door Lisa van Noorden.

Tijdens de trainingen die Van Noorden geeft waaien af en toe culturele instellingen en musea aan. Ook bureaus die tentoonstellingen vormgeven komen soms inspiratie voor mooie concepten op doen. Het valt Van Noorden op dat musea vaak voor een veilige aanpak kiezen voor hun communicatie. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er geen groepen mogen worden afgestoten, iedereen kan tenslotte een potentiële bezoeker zijn. Een ander aspect wat aan die veilige aanpak ten grondslag ligt is de lange termijn planning voor tentoonstellingen, waardoor de spontaniteit mist. In dit artikel deelt ze haar kennis over transmediale storytelling.

Cultiveer een open samenwerking tussen marketing/communicatie en de programmering. Vaak stelt de directie een programmering op. De communicatieafdeling staat met haar poten in de klei en heeft voeling met trends en ontwikkelingen. In een beter overleg kun je sneller inspringen op ontwikkelingen die een tentoonstelling waard zijn.

Een lossere aanpak, waarbij er ruimte is voor zowel grotere campagnes, als spontane kleinere acties kan het experimentele en vernieuwende een boost geven. Guerilla marketing bijvoorbeeld, die vaak juist heel creatief is, een kunstvorm soms, kan enorm veel reuring brengen. Met positieve associaties.

Imagineering en de constumers journey

Imagineering is steeds belangrijker geworden. Als museum zet je een totaalconcept neer, waarbij alle uitingen een vergelijkbare boodschap uitdragen. Hierbij kun je heel goed een customers journey inzetten. Welke weg legt een potentiële bezoeker af vanaf het moment dat er gedacht wordt; “wat gaan we vandaag doen” tot het delen van ervaringen met vrienden en familie. Grote musea maken al lang gebruik van zo’n customers journey. Maar bij veel kleinere musea kan het tot nieuwe inzichten leiden. Het optimaliseren en vormgeven van de totale klantbeleving, is in de commerciële sector common sense. Branding en beleving vullen elkaar aan; van het toegangskaartje tot de wc-juffrouw.. je image draagt alles. En zo werkt het ook met het verhaal van je tentoonstelling.

Storytelling als lifesaver

Storytelling wordt vaak genoemd als een van de belangrijkste elementen in doelgroep marketing. Ik ben het hier helemaal mee eens, maar de vraag is natuurlijk hoe je hier concreet vorm aan geeft. Storytelling zet je het beste in in de algehele branding van een tentoonstelling en in transmediale communicatie.

Je zou een tentoonstelling kunnen beschouwen als een filmplot of roman. Een filmplot bestaat uit meerdere verhaallijnen en personages. Elke verhaallijn heeft haar eigen dynamiek en soms haar eigen doelgroep. Een contentstrategie met storytelling helpt je om te bepalen welke verhaallijn aan wie, wanneer en via welk medium vertelt wordt. Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter hebben allemaal hun eigen publiek, ritme en momentum. Dat lijkt complex, maar gelukkig zijn er heel veel tools die je kunnen helpen je contentstrategie vorm te geven en te plannen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud.

Maar grootmoeder, wat heeft u grote…

Laten we als voorbeeld het sprookje van Roodkapje nemen. Roodkapje brengt koekjes van moeders naar haar zieke oma. Tijdens het bloemen plukken komt ze de boze wolf tegen. Hij stuurt Roodkapje dieper het bos in waar nog mooiere bloemen staan en spoedt zich naar het huisje van oma. Hij vreet haar op en ontvangt Roodkapje verkleed als oma. Roodkapje verdwijnt in 1 hap in de maag van de wolf.. maar wordt, samen met oma, gered door de jager.

Storylines

Wat kun je hier nu mee qua storytelling en crossmediale communicatie? Het hangt natuurlijk af van welk aspect van het sprookje de verhaallijn van je tentoonstelling draagt. Onze oerdriften, het pad naar volwassenheid, familie? Behalve het feit dat het personeel rode kapjes, wolvenoortjes of grootmoedermutsjes draagt kun je op social media bijvoorbeeld:

Facebook 

Instagram 

Twitter

LinkedIn

Beleving, participatie en spreadability

Zoals gezegd; het hangt er natuurlijk van af welke verhaallijn de belangrijkste rode draad in je tentoonstelling is. Maar transmediale communicatie gaat er met name om dat je een verhalenwereld met meerdere plots ontwikkeld. Waardoor verschillende doelgroepen kunnen aanhaken. Beleving, participatie en spreadability moeten de focus hebben.

Meer weten over het opzetten en uitvoeren van marketingcampagnes in de culturele sector? Op 10 en 24 januari 2019 vindt de tweedaagse cursus creatieve marketingcampagnes plaats in Utrecht. In deze cursus krijg je tools aangereikt waarmee je op een plezierige en doeltreffende wijze samen met jouw collega’s of projectteam tot nieuwe en onverwachte inzichten kunt komen.

Dit artikel verscheen eerder op versdenkers.nl.