Marketing door vrouwen, programmering door mannen.

Podium overzicht 2017

Afbeelding Theater Stoelen (Pixabay)
#Loopbaan
6 jun 2017

EM-Cultuur maakte een overzicht van de man-vrouw verdeling in de cultuursector. Tweederde van de directiefuncties wordt uitgevoerd door mannen. Vrouwen zijn sterker vertegenwoordigd in de marketingfuncties. 

Door de redactie

Fotografie

Pixabay

In Nederland zijn er 656 podiumkunst accommodaties. In dit overzicht wordt er gedifferentieerd tussen theaters en concertlocaties/poppodia. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine, midden en grote zalen. Bij theaters is de verdeling als volgt:

overzicht2

Concertlocaties/poppodia zijn als volgt verdeeld:

overzicht3

De totale publiekscapaciteit in Nederland bedraagt 374.500 mensen. Voor theaters geldt dat er in totaal 30.300 mensen in de kleine zalen passen, 63.000 in de middelgrote zalen en 187.500 in de grote zalen. De totale capaciteit voor concertlocaties/poppodia is 31.400 mensen in de kleine zalen, 41.700 in de middelgrote zalen en 28.000 in de grote zalen.

Daarnaast is het aantal accommodaties en publiekscapaciteit per stad gemeten. Niet heel verrassend heeft Amsterdam het grootst aantal accommodaties en een capaciteit van 58.000 mensen. Op nummer twee staat Den Haag met 24 accommodaties en een capaciteit van 12.000. De derde plek is voor Utrecht waar ook 24 accommodaties zijn en een capaciteit van 11.000 bezoekers.

Mannen en vrouwen in de coulissen

Er is ook gekeken naar contactpersonen en functies, in totaal zijn er meer dan 2.100 contactpersonen verwerkt. Opvallend is dat het aantal mannelijke marketeers bij concert/poppodia 26% hoger is dan bij theaters. Het aantal vrouwelijke directeuren bij de concert/poppodia is relatief laag. De concert/poppodia worden geprogrammeerd door mannen.

overzicht1

Naast theaters en concertlocaties/poppodia is er ook gekeken naar de culturele sector in zijn geheel. Hiertoe worden festivals, musea, podia en producenten/uitvoerenden gerekend.

Theater:manvrouw_theater

Poppodia:

manvrouw_poppodia

Gehele sector:

manvrouw_sector

Het hele overzicht lezen? Alle resultaten uit het Podium Overzicht 2017 vind je hier.

 

 

Interessant voor anderen?