Een bezoek aan voorstelling of concert voelt veilig en vertrouwd

Publiek podiumkunsten waardeert bezoek

#Onderzoek
1 okt 2020

Uit onderzoek van Terra Nova blijkt dat bezoekers tevreden zijn met de manier waarop coronaprotocollen worden toegepast door kunstpodia. Een podiumbezoek leidt vaak tot herhaalbezoek en meer vertrouwen in de sector.

Fotografie

Pixabay

Sinds mei dit jaar voert Terra Nova uit eigen initiatief in samenwerking met MSI-ACI een omnibusonderzoek uit naar de heropening van kunstpodia. De hoofdvraag luidt: welke maatregelen wil het publiek zien voordat ze de zaal weer bezoeken? In samenwerking met enkele zalen en organisatoren heeft Terra Nova een vragenlijst opgesteld die van juli tot en met september bij 2000 kunstpodiumbezoekers online is afgenomen.

Hoge bezoekerswaardering

Uit het onderzoek blijkt dat in de afgelopen maanden (sinds de heropening op 1 juli) bijna tien procent van de reguliere bezoekers weer een theatervoorstelling of concert heeft bezocht. Opvallend is dat dit bezoek hoog wordt gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van een 8.

Bezoekerservaring leidt tot vertrouwen

In lijn met de hoge waardering valt op dat herbezoekers erop vertrouwen dat de zalen de juiste veiligheidsmaatregelen nemen. De bezoekervaring bevestigt dat zalen het coronaprotocol goed toepassen en dat een bezoek aan een voorstelling of concert vertrouwd en veilig is. Verdere maatregelen zoals mondbescherming in de zaal zijn volgens 9 van de 10 herbezoekers niet noodzakelijk. Opvallend is dat een flink deel van de herbezoekers in lijn met de voorstellen van de Raad van Cultuur (brief aan de minister van OCW van 14 september) een maatwerkregeling voor theaters en concertzalen ondersteunt, ook als dit betekent dat in de zaal de toepassing van de anderhalve meterregel wat minder strikt zou worden.

Trek nog-niet-bezoeker over de streep

Nog-niet-bezoekers moeten over de drempel gehaald worden, zodat podia kunnen laten zien dat een voorstelling of concert niet alleen verantwoord en veilig is, maar dat ook de beleving als vanouds of zelfs nog beter is. Gunstig is dat de voedingsbodem voor herhaalbezoek aanwezig is: het aantal podiumbezoekers dat aangeeft het bezoeken van een voorstelling of concert te missen, is in de afgelopen maanden (van mei tot september) toegenomen van 57% naar 70%.