Toolkit en informatie

Nieuwe ticketregeling: bewaar je ticket

Bij geannuleerde evenementen heeft de consument onder normale omstandigheden het recht op restitutie van het aankoopbedrag. De coronacrisis zorgt er echter voor dat de financiële impact voor de sector zo groot is dat instellingen failliet kunnen gaan, als voor alle reeds gekochte tickets het geld teruggestort moet worden.

Door de redactie

Om deze reden is er een nieuwe ticketregeling opgesteld die oplossing biedt voor deze uitzonderlijke situatie. De regeling is tot stand gekomen in samenspraak met verschillende brancheorganisaties in de culturele sector, het ministerie van OCW, het ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Consument & Markt.

De regeling gaat op donderdag 9 april van start. In dit bericht informeren we marketeers alvast over de regeling, zodat je je goed kunt voorbereiden en kunt meedoen aan de landelijke campagne. De informatie is afkomstig van de werkgroep “Promotie Voucherregeling”.

Wat houdt de ticketregeling in?

Met de pay-off Bewaar je ticket (of Save your ticket) hanteert ieder theater, podium, festival, museum of concertzaal hetzelfde beleid met betrekking tot restitutie. Kan een evenement niet verplaatst worden naar een nieuwe datum, of kan de koper niet op de nieuwe datum, dan krijgt deze de mogelijkheid het aankoopbedrag van de ticket(s) incl. servicekosten te krijgen in de vorm van een voucher die geldig blijft bij de betreffende locatie of organisator. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan het geld terug te vragen of de ticket(s) te doneren.

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Toolkit voor marketeers

Hieronder vind je een toolkit die het voor jou makkelijk maakt om je aan te sluiten bij dit sectorbrede initiatief. In de toolkit vind je alles wat je nodig hebt als marketeer om in- en extern iedereen op de hoogte te brengen van de regeling:

  • Het persbericht dat op 9 april naar alle landelijke media wordt verstuurd. Voel je vrij om het te delen met de lokale media.
  • Een tweetalige pay-off waarmee we de regeling onder de aandacht brengen: Bewaar je ticket of Save your ticket. Kies de pay-off die het beste bij jouw venue past.
  • Afbeeldingen ter ondersteuning van de campagne in nieuwsbrieven, op je site en social media (worden in de loop van woensdag 8 april toegevoegd).
  • Voorbeeldteksten voor e-mailings aan je publiek
  • Q & A voor publiek
  • Q & A voor jou, als organisator
  • Uitleg ticketregeling: een praktisch document waarin de hele regeling en de voorwaarden worden uitgelegd.

                           naar de toolkit

Vermeld in alle communicatie met jouw bezoekers of kaartkopers het logo van de campagne en sluit daarmee aan op de landelijke campagne. Daarnaast vragen we je aandacht voor www.bewaarjeticket.nl en www.saveyourticket.nl. Hierop vinden jij en je publiek alles wat je moet weten.

Waarom deze ticketregeling?

De ticketregeling geeft ons tijd en ruimte. De boodschap is voor het publiek eenduidig: ‘bewaar je kaartje’. Deze is óf geldig voor hetzelfde event op een nieuwe datum óf is om te ruilen naar een voucher ter waarde van het totale bedrag. Die voucher is later in te wisselen voor een alternatief evenement. De hele regeling is uitgeschreven in de het document ‘Uitgangspunten regeling ticketgelden’ in de toolkit.

De ticketregeling voorziet in de juridische en organisatorische richtlijnen. In verband met de hoeveelheid verschillende kaartverkoopssystemen is de praktische uitvoering van de voucherregeling per venue of organisator verschillend. Deze moet je dus zelf inrichten.

Update 25 mei

De meeste instellingen zijn gestart met het communiceren van de definitieve annuleringen en de verplaatsingen. Omdat het juist in deze fase belangrijk is om de gezamenlijke oproep opnieuw onder de aandacht te brengen, gaat vanaf 25 mei een grote mediacampagne van start: ‘Bewaar je Ticket’ is vertaald naar tv, outdoor en online. De komende tijd is deze campagne, mogelijk gemaakt door een groot aantal partijen, op verschillende plekken zichtbaar. Hieronder is de commercial te zien.

Leuk voor je collega