Een online display advertentie kost relatief veel minder geld om te plaatsen dan een banner in de traditionele media zoals print, terwijl online adverteren ook binnen korte tijd een groot bereik kan hebben. Daarnaast kan je met online adverteren ook heel specifieke doelgroepen bereiken, door bijvoorbeeld de advertentie alleen te laten zien aan mensen die een bepaald zoekwoord hebben gebruikt en bepaalde websites hebben bezocht.
Een voordeel van banner advertenties ten opzichte van (online) tekstadvertenties zoals Google AdWords is dat beeld over het algemeen sneller de aandacht trekt en dat je meer nadruk gelegd kan worden op branding, door bijvoorbeeld je logo in de banner te plaatsen. Naast het vergroten van de naamsbekendheid worden banners ook ingezet om een bepaalde tentoonstelling, voorstelling of concert onder de aandacht te brengen, eventueel in combinatie met een speciale actie. Waar wel aan gedacht moet worden is dat het maken van een display advertentie tijdsintensiever is dan een tekst advertentie. Het is ook aan te raden dit te doen in samenwerking met een visueel vormgever.
Het is dus de moeite waard om aan de slag te gaan met online bannering, zoals dat ook wel eens wordt genoemd. Maar hoe begin je? Een handige tool om te gebruiken is het Google Display Netwerk, waar je display banners kan maken en laten verspreiden. Je kunt je campagnes stapsgewijs opzetten, waarbij de medewerkers van Google je ondersteuning kunnen bieden indien nodig.
Daarnaast heeft het Google Display Netwerk het grootste bereik: uit onderzoek van Comscore uit 2013 blijkt dat Google Display 90% van de internetgebruikers wereldwijd weet te bereiken. Het netwerk omvat miljoenen sites, zoals het eigen Gmail en YouTube, maar ook websites van uitgevers zoals nytimes.com.
Tot slot biedt het Google Display Netwerk talloze manieren om je publiek te targetten, waarover later meer. Gaan je handen al jeuken? Lees dan de volgende tien tips om indruk te maken met jouw eigen bannercampagnes:
Zoals je als het goed is elke campagne opzet, begin je eerst met het vaststellen van de doelstelling. Wil je één algemene boodschap verspreiden, zoals de promotie van een museum, poppodium of theater in het algemeen, of een hele specifieke boodschap overbrengen, bijvoorbeeld op voorstelling-, tentoonstelling- of concertniveau?
Vervolgens kies je welke soort display advertentie je wilt gebruiken. Er zijn vier soorten te onderscheiden: beeldadvertenties (stilstaand beeld), rich media advertenties (met animaties), videoadvertenties (bewegende beelden met audio) en officieel vallen tekstadvertenties ook in het Display netwerk. Lees hier meer over scoren met tekstadvertenties.
Wat past het beste bij jouw doelstelling? Bij deze keuze zal je vooral ook rekening moeten houden met jouw budget. Het is altijd aan te raden meerdere varianten te maken van je advertentie zodat je de campagne kunt optimaliseren, en het kost beduidend minder om een beeldadvertentie te laten maken dan een videoadvertentie.
Het zou heel jammer zijn als je veel tijd en energie stopt in het ontwikkelen van mooie banners, maar dat deze vervolgens worden afgekeurd door het Display Netwerk omdat ze niet voldoen aan de formele randvoorwaarden. Denk hierbij aan oplevering in het juiste formaat: voor een YouTube overlay banner is dat bijvoorbeeld 480×70 pixels, en geanimeerde banners moeten worden opgeleverd in GIF of Flash formaat.
Inhoudelijk moeten banners bijvoorbeeld ook gezins-vriendelijk zijn: zo is het al eerder gebeurd in de culturele sector dat advertenties worden afgekeurd, door bijvoorbeeld te veel naakt in een promotiebeeld. Zoek deze voorwaarden daarom goed uit voordat de campagne verder wordt ontwikkeld.
Het heeft geen zin meerdere boodschappen te verkondigen in een banner. Houd het simpel en zet één boodschap centraal. Laat jouw organisatie opvallen door een unique selling point te verwerken in deze boodschap, of kies voor het benadrukken van een bijzondere actie.
Wat wil je dat de bekijker van jouw banner doet? Juist, doorklikken op de banner. Geef dit dan ook aan door een duidelijke call-to-action. Denk hierbij aan “Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief”, “Koop nu je tickets”, “Ontvang €5 korting”, et cetera.
Een tip die kunt toepassen bij het vormgeven van je call-to-action is het toevoegen van een button-knop. Een inhoudelijk aantrekkelijke call-to-action (zoals “Schrijf je in en ontvang €5 korting”) roept al aan tot klikken en door dit visueel nog aantrekkelijker te maken door een button vergroot je de kans tot klikken.
Wanneer iemand op je banner klikt, wordt deze doorgestuurd naar een pagina op je website. Dit wordt de landingspagina genoemd. Het is belangrijk dat deze goed aansluit op je banner, zowel wat betreft de look & feel maar vooral ook wat betreft de inhoud.
Wanneer je mensen aanmoedigt in de banner tickets te kopen voor een specifieke voorstelling, tentoonstelling of concert, is het niet handig als je deze naar je algemene homepage stuurt. Dit is niet alleen vervelend voor de bezoeker, maar het staat ook jouw organisatie in de weg om de doelstelling van de campagne zo snel mogelijk te behalen.
Het Google Display Netwerk heeft veel mogelijkheden op het gebied van targeting. Zo kun je een doelgroep samenstelling op basis van taal en geografische locatie, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van contexttargeting. Hierbij plaatst Google banners op websites met de door jouw gekozen onderwerpen en/of zoekwoorden. Dit worden automatische plaatsingen genoemd.
Je kunt er ook voor kiezen zelf de touwtjes in handen te nemen en zelf een aantal websites te kiezen waarop jouw banner te zien is. Ook kun je inzetten op remarketing door een doelgroep te maken van mensen die al eens op jouw website zijn geweest.
Tijdens het ontwikkelen van de campagne is het goed om te experimenteren met verschillende varianten. Denk hierbij aan verschillende kleuren in je banners, verschillende call-to-action’s, verschillende afbeeldingen, et cetera. A/B testen zijn hierbij aan te raden. Hierdoor kom je vanzelf uit op de beste advertenties die je vervolgens aan ‘het grote publiek’ kunt laten zien.
Wanneer je de beste varianten hebt uitgekozen, is het raadzaam de banners met de hoogste weergavefrequentie regelmatig af te wisselen. Zo voorkom je ‘bannermoeheid’: wanneer één advertentie (te) vaak voorbij komt, zal deze niet meer opvallen en zal er ook minder op geklikt worden.
Zoals bij elke online advertentiecampagne is het te adviseren om regelmatig de voortgangsresultaten te bekijken. Waar kun je je campagne bijsturen?
Het is handig om bij te sturen aan de hand van de tot dan toe gemaakte resultaten. Resultaten meet je het beste door concrete KPI’s (kritieke prestatie indicatoren) op te stellen aan de hand van je doelstelling. Je kunt in het geval van ticketverkoop bijvoorbeeld denken aan het aantal conversies en de maximale kosten per conversie. Wanneer je doelstelling meer gerelateerd is aan naamsbekendheid vergroten, kan je denken aan KPI’s zoals aantal nieuwe bezoekers op website en bereik en frequentie van de vertoonde advertentie.