Wat zijn de succesfactoren van een geslaagde crowdfundingcampagne? In de afgelopen 6,5 jaar werd bij het crowdfundingplatform voor creatieve projecten in totaal €15 miljoen opgehaald voor meer dan 3.000 campagnes, waarvan 80% het opgestelde doel heeft behaald. Dit gaat echter niet vanzelf: als maker kan je zelf veel doen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Roy Cremers blikt terug op succesvolle projecten, en destilleert hier de geleerde lessen uit.
Donateurs willen graag aan een concreet doel doneren. Dit hoeft niet altijd het project zelf te zijn. Veel donateurs steunen een project omdat ze de maker(s) kennen, een warm hart toedragen of hen heel sympathiek vinden. Maak het dus vooral persoonlijk en concreet. Stel de makers voor in een videoboodschap en vertel waarom dit hun passie of droom is. Donateurs waarderen dit!
Als je zelf niet trots op op jouw project bent, gaan de donateurs het ook niet voelen. Je hebt echt wat te bieden en mensen willen graag onderdeel zijn van een positieve beweging. Dit moet je met jouw campagne uitstralen.
Een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde campagne is een goede voorbereiding. Maak een communicatieplan en zet hierin wie je doelgroep is. Hoe kan je deze groep het beste bereiken en wat is jouw boodschap? Ook hier is het belangrijk om het concreet en persoonlijk te houden.
Voordat je een campagne start, kijk eens goed om je heen. Welke campagnes lijken op jouw project? Hoe hebben zij dit aangepakt: wat werkt niet en wat juist wel? Probeer inspiratie uit successen van anderen te halen.
Je hoeft niet alles te weten: maak gebruik van expertise om je heen en laat je adviseren. Bel, mail en zorg dat je niet op de achtergrond verdwijnt van jouw eigen project. Durf om feedback te vragen en laat je zien. Op deze manier weten donateurs jou later ook te vinden.
In een geslaagde campagne komen alle aspecten van ondernemerschap terug. Denk daarom als een ondernemer en zorg dat de cijfers kloppen: welk bedrag wil je ophalen, waarvoor heb je dit precies nodig en wat kan jij als tegenprestatie bieden? Bij crowdfunding is sprake van wederkerigheid. Naast duidelijkheid over de cijfers en updates over het project, kan je tegenprestaties aanbieden. Maak het zo aantrekkelijker voor donateurs om je project te steunen.
Tegenprestaties zijn er in alle soorten en maten. Zorg dat er voor iedereen iets is. Van grote bedragen tot kleine. Laat daarnaast zien wat het effect van de donatie is, bijvoorbeeld: “Met een donatie van €250,00 kan ik een kinderkostuum aanschaffen.”
Zorg voor stapsgewijze communicatie. Vertel eerst de groep die dichtbij je staat over je campagne. Vertel wanneer je project online komt en vraag of ze dit willen delen. Wanneer ongeveer 20% van het doelbedrag is behaald, kan je een grotere groep mensen gaan benaderen. Zij zien dat je al goed op weg bent en dat meerdere mensen je steunen. Dit ziet er betrouwbaar uit waardoor potentiële donateurs je eerder steunen.
Het is ook belangrijk om de risicofactor zo laag mogelijk te maken. Cremers: “Wanneer het doel niet behaald wordt, krijgen donateurs via voordekunst altijd hun donatie terug.”
Online staan betekent hard campagne voeren. Geef updates, benader mensen en zorg voor nieuwe donateurs. Je kan het beste een korte tijd online staan, zodat donateurs meer de urgentie voelen. Het moet echt nu of nooit zijn.
Zorg dat je een pitch hebt zodat je ook offline in een paar zinnen kan vertellen wat je doet en waarom. Donateurs zijn overal: ze komen in de supermarkt, op verjaardagen en in de sportschool. Zorg dat je ze kort maar krachtig over je campagne kan vertellen en natuurlijk hoe ze je kunnen steunen. Kijk ook in je omgeving welke netwerken er aanwezig zijn. Ben je lid van ondernemersgroepen of verenigingen? Ook dit zijn ideale plekken om je pitch in te zetten.
Als je het zelf leuk vindt om te crowdfunden, gaan andere mensen dit vanzelf zien en ervaren. Dit werkt heel aanstekelijk. Vertel dus enthousiast over je campagne. Deel de voortgang en deel leuke reacties die je krijgt met vrienden en familie. Zorg ervoor dat ze zien hoeveel plezier je hieruit haalt. Mogelijk gaan ze dit ook weer delen, waardoor je een sneeuwbaleffect creëert.
Het voelt zo ver weg, maar denk bij de start al goed na over de nazorg. Hoe gaat je project verder na de campagne en hoe ga je de donateurs hierbij betrekken? De donateurs zijn je grootste fan, en dat wil je graag zo houden. Dit zijn de mensen die je bij elkaar hebt gebracht en de mensen die jou steunen: het zijn jouw persoonlijke ambassadeurs. Dus denk alvast na over de tegenprestaties en hoe je deze mensen informeert en blijft betrekken bij je project.
Crowdfundingcampagnes helpen makers bij het betrekken van het publiek bij de ontwikkeling van een project. Lees hier meer over het opstarten van een campagne bij voordekunst.