5 inspirerende én internationale campagnes in de cultuursector

16 sep 2015

Bij Cultuurmarketing zien we regelmatig mooie marketingcampagnes voorbij komen. Nu besloten we

Door Iris van Korven

eens over de grens te kijken. Dat resulteert in vijf inspirerende voorbeelden van opvallende marketingcampagnes uit het buitenland. Kunnen de groten met dito budgetten ons inspireren?

Kijkend naar de internationale marketingcampagnes, is een grote gemeenschappelijke deler te zien. Veel van de organisaties of initiatiefnemers doen een beroep op hun publiek en geven potentieel publiek een grote rol in de campagne. Door de integratie van digitale technologieën zoals social media staat ook het concept van storytelling steeds hoger op de agenda. Daarnaast laten deze campagnes stuk voor stuk zien dat originaliteit zijn vruchten afwerpt en je met een originele campagne sowieso op veel media-aandacht kunt rekenen.

1. Landelijke publiciteit en tienduizenden likes door een logeerpartijtje

Het Museum of Science and Industry in Chicago organiseerde een wel heel originele prijsvraag. Het museum deed een oproep en ging op zoek naar een echte social mediaspecialist die een maand lang de social media van het museum zou beheren. Niet alleen zou de gelukkige daarmee tienduizend dollar verdienen, ook zou de uitverkorene een maand lang in het museum leven en daarvandaan zijn of haar ervaringen Twitteren, Facebooken en YouTuben.

Met deze campagne wist het Museum of Science and Industry zich vooral in de kijker te spelen bij veel mediawijze jongeren. Vijftienhonderd aanmeldingen stroomden binnen en digitale marketinganalist Kevin mocht uiteindelijk dertig dagen komen logeren. De campagne leverde het museum verder een verdubbeling van het aantal Facebook-likes en veel lokale en landelijke media-aandacht op.

2. Een heel nieuw publiek via de klassieke seizoensbrochure

Het Londense Orchestra of the Age of Enlightment staat bekend om zijn eigenzinnige marketing. De seizoensbrochure bleek een uitstekend middel om een heel nieuw publiek aan te boren. Het orkest verspreidde een video via social media en deed daarin een oproep aan bezoekers met een niet-alledaags uiterlijk. De bezoekers werden geportretteerd en in de seizoensbrochure afgebeeld naast de muzikanten van het orkest.

Op deze manier liet het Orchestra of the Age of Enlightment de diversiteit van klassieke muziek en de betrokkenen zien. Ook werd de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van een bezoek aan de concertzaal aangekaart. Het werkte: veel van de geportretteerde bezoekers maakten via de campagne kennis met het orkest en waren nooit eerder naar een klassiek concert geweest. 

3. Hoge verkoopcijfers met behulp van speciale inkt

Er zijn een hoop romans die het verdienen gelezen te worden, maar vaak genoeg belanden ze op de plank en bekommert de eigenaar zich er slechts om omdat het mooi in zijn of haar boekenkast staat. Volgens de Argentijnse uitgeverij Eterna Cadencia is dit funest voor de auteur. Zonder feedback en reacties op het debuut, kan een auteur nooit aan een tweede boek beginnen, meent de uitgeverij. Vanuit dit ideaal startte Eterna Cadencia een campagne op waarbij deze een serie boeken met speciale inkt liet drukken. De inkt loste langzaam op zodra die in aanraking kwam met licht en zuurstof. Met het idee dat een boek twee maanden na aankoop niet meer te lezen is, speelde de uitgeverij met de rol die de consument speelt in het bestaansrecht van een roman. De campagne werd via een korte YouTube-video wereldkundig gemaakt en direct opgepikt door allerlei Spaanstalige media. Het idee sprak ook de consument aan: de eerste oplage van de roman was al binnen 24 uur uitverkocht.

 

4. Door een viral via Instagram de best verkopende vrouwelijke artiest

De muziekindustrie was met stomheid geslagen toen Beyoncé in december 2013 uit het niets haar nieuwe titelloze album uitbracht, terwijl ze middenin een wereldtour zat. Ze negeerde het traditionele publiciteitscircus met interviews en televisieoptredens en kondigde de albumrelease met het onderschrift “Surprise” aan bij haar acht miljoen volgers op Instagram, die vervolgens voor de publiciteit zorgden. Niet alleen verschenen er veertien nieuwe songs, deze werden ook nog eens voorzien van zeventien verschillende muziekvideo’s op YouTube. In de eerste dag werden er 200.000 exemplaren van het album verkocht. Dat aantal stond na dag drie op 892.000. De zangeres werd uiteindelijk de best verkopende vrouwelijke artiest van 2013. Eerlijk is eerlijk, alleen wereldsterren als Beyoncé kunnen zo groots uitpakken. De campagne achter de albumrelease getuigde wel van lef en laat bovendien eens te meer zien hoe groot de kracht van social media kan zijn.

5. Een toegewijd publiek met dank aan een ludiek participatieproject

De laatste in dit rijtje is geen rechttoe-rechtaan marketingcampagne, maar een bijzonder participatieproject waarmee op afstand meer betrokkenheid bij potentiële bezoekers werd gegenereerd. Museumnetwerk Tate in Londen lanceerde in 2014 een eigen app genaamd Art Maps. Samen met virtuele bezoekers ging Tate de uitdaging aan van alle 70.000 kunstwerken die de collectie rijk is te achterhalen waar ze vandaan komen. Ook creëerde de app communities aan de hand van herinneringen die gebruikers via Art Maps deelden. Zo wist Tate samen met zijn publiek de collectie inzichtelijk te maken en een groter, internationaler publiek aan te spreken.

Met de app liet Tate goed zien hoe je een participatieproject op een creatieve manier kunt integreren in een programma als Maps waar het publiek reeds bekend mee is. Zo riep Tate de hulp van zijn publiek en wist het zich met dit ludieke project op een positieve manier in de kijker te spelen.

Tate Art Maps
Tate Art Maps

Meer weten over het opzetten en uitvoeren van marketingcampagnes in de culturele sector? Op 10 en 24 januari 2019 vindt de tweedaagse cursus creatieve marketingcampagnes plaats in Utrecht. In deze cursus krijg je tools aangereikt waarmee je op een plezierige en doeltreffende wijze samen met jouw collega’s of projectteam tot nieuwe en onverwachte inzichten kunt komen.