Beeld en Geluid innoveert met online aanbod

Corona als katalysator voor vernieuwing

1 okt 2020

Als gevolg van de coronacrisis is Beeld en Geluid snel overgestapt op een volledig online aanbod. Hoe hebben zij geïnnoveerd en wat waren hierbij de positieve effecten, struikelblokken en leerpunten?

Door de redactie

Fotografie

Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een archief en museum voor radio- en televisiegeschiedenis in het Media Park Hilversum, dat in 1997 is ontstaan uit een fusie tussen verschillende archieven. Naast het museum in Hilversum vertelt het instituut haar verhaal via programmering, events en online. Onlangs opende Beeld en Geluid een nieuwe vestiging in Den Haag, waar de focus ligt op macht, media en persvrijheid.

Hoewel de fysieke museumdeuren door de uitbraak van corona moesten sluiten, vond er achter de schermen een (online) vernieuwingsslag plaats. Martijn Laar, manager particulieren bij Beeld en Geluid, neemt ons mee in het verhaal van crisis tot nu.

Online succesnummers

Al voor de crisis was Beeld en Geluid bezig met een strategische shift: van archief en museum voor radio en TV naar media-instituut dat laat zien hoe iedereen ín media zijn gaan leven. Deze shift, die o.a. een vernieuwd museum in Hilversum, de herpositionering van het merk en het verbreden van de collectie en doelgroepen inhoudt, werd door de crisis versneld. “De crisis dwong ons om meteen op de nieuwe manier te gaan werken.”

Dit faciliteerde een snelle omslag naar een volledig online aanbod. Laar legt uit dat het team vanwege de strategische ontwikkeling al bezig was met de achterliggende voorwaarden om het online aanbod tot een succes te maken. Zo namen ze extra medewerkers aan met online expertise, zette ze een redactiemodel op om in te spelen op de actualiteit met eigen producties en is in 2019 het TILT magazine opgezet: een mobile media magazine voor millennials. Tijdens de crisis was het volgens Laar daarom met name een kwestie van opschalen in de contentproductie. Snel schakelen en klantgericht denken werd daardoor extra cruciaal.

Naast de omschakeling van het al bestaande online aanbod, lanceerde Beeld en Geluid meerdere nieuwe initiatieven die passen bij het toekomstige merk, waaronder de vlogserie ‘Media in crisistijd’ met Harm Edens en een mediaquiz met Jack Spijkerman. Dit alles bleek een succes: het online aanbod is sinds de sluiting van het museum in totaal meer dan één miljoen keer bekeken. Daarnaast ontving het instituut veel publiciteit: “De mediawaarde was ruim 1,5 keer groter dan in een normale periode.”

Vlogserie 'Media in Crisistijd' met Harm Edens Bekijk video

Coronacrisis doet snel schakelen

Volgens Laar was het een behoorlijke uitdaging om alle fysieke activiteiten te cancellen, te bezuinigen op de operatie en tegelijkertijd online gas te geven en nieuwe dingen te produceren. Er was minder tijd om goed onderzoek te doen voor de nieuwe producties en ook de productiekwaliteit was soms houtje touwtje werk, aldus Laar.

Toch leerde de organisatie ook veel van het snelle schakelen tijdens de lockdown. “Af en toe kraakt het en was het wennen voor het personeel, maar als het dan lukt, geeft de bevestiging en waardering van het publiek een enorme boost. Niet alleen voor je externe zichtbaarheid, maar ook voor je interne cultuur.”

Meerdere campagnes in het komende jaar

Hoewel musea per 1 juli weer open mochten, bleven de deuren van Beeld en Geluid tot 1 september gesloten. Beeld en Geluid koos hiervoor omdat het museum een interactieve experience is waarbij veel gebruik wordt gemaakt van touchscreens en koptelefoons, wat het lastiger maakt om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Ook een rationele kosten/baten afweging speelde een rol.

Om toch op een veilige manier open te kunnen, heeft de organisatie gekeken naar de aanpak van andere ‘belevenis’ musea. “Zo komen de ideeën voor pennetjes voor de touchscreens en een robot die de bezoeker leert wat 1,5 meter is rechtstreeks van Nemo”, aldus Laar. “Juist in moeilijke tijden is het belangrijk dat we van elkaar leren.” Daarnaast worden programmeringsactiviteiten live gestreamd en is de tentoonstellingszaal omgebouwd tot een coronaproof anderhalvemeter ruimte voor lezingen, debatten en verhuur. Op 26 oktober zal het museum de deuren ruim anderhalf jaar sluiten in verband met de ombouw naar het nieuwe mediamuseum.

Campagnematig volgt Beeld en Geluid haar eigen tijdlijn. De maanden september en oktober staan in het teken van de ‘14 jaar Experience’ sluitingscampagne. Deze wordt gevolgd door de ‘reis mee in media’ campagne, waarbij de hoofdboodschap is: het museum is dicht, maar Beeld en Geluid is open. Dit houdt in dat Beeld en Geluid Den Haag, de programmering, events als de Dutch Media Week, de arrangementen en de schoolprogramma’s doorlopen. Pas eind 2021/begin 2022 zal Beeld en Geluid van start gaan met de openingscampagnes voor het nieuwe museum in Hilversum.

Het ontwerp van het nieuwe museum wordt niet aangepast op de coronamaatregelen: “Als je gaat managen op risico in plaats van optimale beleving, dan weet je dat je heel veel concessies doet aan de klantbeleving. Daarnaast wordt de nieuwe indeling van het museum zowel fysiek als in content flexibeler en persoonlijker, dus mocht er weer een crisis uitbreken, is het doorvoeren van aanpassingen goed te doen”, aldus Laar.

Learnings uit crisistijd

Ten slotte een aantal tips van Laar waar marketeers in deze lastige tijden ook baat bij zouden kunnen hebben:

1. Denk vooruit

“Bereid je niet voor op een crisis, maar bereid je voor op de toekomst waarin musea multi-platform verhalen kunnen presenteren. Innoveer op een manier die past bij hoe je jouw verhaal wil vertellen, maar vooral bij de wijze waarop jouw verhaal bij de doelgroep het beste overkomt.”

2. Experimenteer

“Het is een uitdaging in de cultuursector om met behoud van kwaliteit in te spelen op de actualiteit. Durf echter een beetje te experimenteren en begin klein. Het hoeft niet allemaal perfect en voor de lange termijn te zijn.”

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

3. Blijf positief  

“Het zijn voor iedereen moeilijke tijden en je leeft in onzekerheid. Het is daarom belangrijk om er intern, met je collega’s, een positieve draai aan te geven. Innoveer je portfolio, pas je verhaal aan aan de tijd waarin je leeft en laat zien dat je relevant bent. Straal in deze tijd ook hoop, plezier en verdieping uit.”

Leuk voor je collega