De impact van corona op de culturele sector is groot. In het voorjaar moesten alle musea, theaters en andere culturele organisaties voor langere tijd hun deuren sluiten (en afgelopen weken wederom). Van de ene op de andere dag werd een nieuwe strategie bedacht. Het gevolg: tijdens de lockdown ontstonden vele creatieve ideeën om mensen online een experience, dienst of product aan te bieden.
In de gehele breedte van de sector zag ik nieuwe initiatieven ontstaan. Zo startte het Zuiderzeemuseum het project met virtuele binnen- en buitentours en speelse speurtochten via Google Maps. Het Zuiderstrandtheater streamde via Facebook Live concerten. De startte niet alleen virtuele tours, maar bood ook online plantenadvies aan van een heuse plantendokter. De Bibliotheek Emmen liet een poppenspeelster via Facebook verhalen vertellen met een boekje én ontwikkelde een boeken afhaalservice en thuisbieb waarbij mensen 100 boeken gratis kon lezen. Dit is slechts een greep voorbeelden: voor meer inspiratie zie
Deze voorbeelden tonen aan dat content door corona in één keer op de kaart is komen te staan bij veel culturele organisaties. Voorheen was het best ingewikkeld om collega’s buiten de communicatieafdeling te overtuigen van het belang van goede content. Dat draagvlak lijkt inmiddels toegenomen. Maar betekent het maken van meer (online) content ook dat contentmarketing daadwerkelijk effectiever is geworden?
Het is logisch om als eerste reactie alles wat voorheen fysiek gebeurde nu online aan te bieden, maar ik vraag mij wel af wat dit de organisatie uiteindelijk oplevert. Het is ook belangrijk om in crisistijd op een efficiënte manier met de beperkte(re) budgetten om te gaan. Het maken van meer online content betekent helaas niet per definitie dat je effectief bezig bent met contentmarketing.
Joe Pulizzi, grondlegger van het Content Marketing Institute (CMI) hanteert de volgende definitie van contentmarketing: “een marketing- en bedrijfsproces gericht op het ontwikkelen van waardevolle, relevante en consistente informatie om een duidelijk omschreven publiek aan te trekken en te behouden zodat dit uiteindelijk leidt tot winstgevende (klant)acties.”
Het gaat vaak mis bij het vaststellen van heldere contentdoelen en doelgroepen, waardoor je geen focus hebt in hetgeen je wilt bereiken. En je content ook niet gaat leiden tot winstgevende klantacties. Ook zien veel organisaties het maken van content nog niet als een marketing- of bedrijfsproces: een aaneenschakeling van activiteiten met een commercieel en bedrijfsmatig karakter die dwars door functies en afdelingen heen lopen. Zonder integrale benadering en een goede interne afstemming, kun je geen consistente content maken vanuit een heldere strategie.
Net als in het pre-coronatijdperk blijft het belangrijk dat je helder formuleert welke doelen je met content wilt bereiken bij welk publiek. En dat je vervolgens een consistente strategie ontwikkelt om deze doelen te bereiken. Om efficiënt met (communicatie)budgetten om te gaan en je doelen bij je publiek te kunnen bereiken, is een geïntegreerde aanpak nodig.
Kortom: waar staan we als culturele organisatie voor, wat is onze belangrijkste boodschap en klopt dat eigenlijk wel met de content die we maken? Hoe zorgen we voor optimale samenwerking binnen de organisatie bij het bedenken en maken van content?
En ook niet onbelangrijk: hoe sluiten we onze contentstrategie aan bij de veranderende doelen van de organisatie in het coronatijdperk? Hoe behouden en versterken we met content de band met ons publiek, ook als zij in deze periode geen geld bij ons besteden? En is er in deze periode geen extra kans ontstaan op het gebied van user generated content?