Het publiek vernieuwen met concurrerende tarieven

Maak kennis met Elianne van Diepen (TAQA Theater De Vest)

In de aanloop naar de Cultuurmarketing Awards presenteren we TAQA Theater De Vest met Elianne van Diepen, genomineerde cases voor de Centercom Campagne Award met de campagne ‘Vers van de Vest’.

Door redactie

Fotografie

Hulki Okan Tabak (Unsplash)

15 juni stellen we de elf genomineerden voor de marketingprijs voor. Dit zijn de organisaties die kans maken op de Branddoctors Merk & Experience Award, de Centercom Campagne Award en de Publieksprijs als onderdeel van de Cultuurmarketing Awards 2017. Vandaag deel 6: een interview met Elianne van Diepen van TAQA Theater de Vest. Met de campagne ‘Vers van de Vest’ is TAQA Theater de Vest één van de vijf genomineerde cases voor de Centercom Campagne Award.

'Vers van De Vest' TAQA Theater De VestElianne van Diepen begon haar loopbaan in Den Haag als marketing coördinator bij Lucent Danstheater & Dr. Anton Philipszaal en ging daarna in Amsterdam als projectleider aan de slag bij Bureau Promotie Podiumkunsten. Inmiddels is ze marketing coördinator bij TAQA Theater De Vest & Grote Kerk in Alkmaar. Samen met haar collega’s wil ze zoveel mogelijk publiek verrassen met (podium)kunsten, binnen en buiten de gebouwen.

Kan je iets meer vertellen over TAQA Theater De Vest en de ingezonden case?

TAQA Theater de Vest in Alkmaar programmeert zo’n 250 voorstellingen per jaar. Wij besteden daarbij veel aandacht aan het uitdagendere, kwetsbare aanbod. Toen we merkten dat de aandacht voor dit aanbod terugliep, zijn we de campagne ‘Vers van de Vest’ begonnen.

'Vers van De Vest' TAQA Theater De Vest‘Vers van de Vest’ is een scherp geprijsde serie bedoeld om de zaalbezetting bij het minder bekende aanbod in de kleine zaal te verhogen. Daarbij wilden we ook graag het publiek vernieuwen en verjongen. Dat alles hebben we gedaan met een mooie, goed gepeilde campagne die klasse en een verrassende look en feel uitstraalt. De vormgeving is van de hand van Bas van Vuurde.

De ‘Vers van De Vest’-voorstellingen zijn kleinere producties die het in Amsterdam en Rotterdam al heel goed doen. Echter, in de provincie weet het publiek de weg naar deze vernieuwende makers nog niet goed te vinden. Wij vinden het heel belangrijk om deze producties in onze programmeringsmix te blijven opnemen en mensen verdieping te bieden. Om ervoor te zorgen dat we dit soort voorstellingen blijvend kunnen laten zien, was het noodzakelijk de publieksaantallen omhoog te krijgen. Daarom hebben we het concept ‘Vers van De Vest’ bedacht.

Wat was voor jou de reden om deze case in te sturen?

Vanwege het grote succes van de campagne. Onze doelstellingen, bestaande theaterbezoekers bewegen om avontuurlijker aanbod in de kleine zaal te ontdekken en het aantrekken van nieuwe, jongere theaterbezoekers, hebben de verwachtingen overtroffen. We hebben ondervonden dat pricing als wapen om drempels te verlagen heel goed werkt. De zaalbezetting is gestegen met 23% en het financiële tekort is behoorlijk gedaald. Het laat zien dat een kleine maar gerichte campagne zeer effectief kan zijn.

Waarom zouden jullie de Centercom Campagne Award moeten winnen?

De case is heel goed uitgewerkt, het heeft alle haakjes in zich om samenwerkingen te zoeken in de stad, een jongere doelgroep aan te spreken en het bestaande publiek aan te sporen iets nieuws te bezoeken. Het is een mooi voorbeeld van hoe je op een eenvoudige manier, met een goed doordachte en uitgewerkte campagne, een groot verschil kan maken.

We zijn klein begonnen met een serie ansichtkaarten voor onze vaste bezoekers. De uitdaging voor hen was het enthousiast maken van vrienden en familie, daar ligt vaak nog veel potentie voor nieuw publiek. Met de ansichtkaarten zijn we vervolgens ook langs jonge ondernemers in de stad gegaan. Zo opende zich net een nieuw restaurant genaamd ‘Vers’. Het is dan natuurlijk hartstikke leuk om daar een ‘Vers van De Vest’-burger aan te bieden. Daarnaast linkt het ‘vers’ concept aan het markt gevoel, je moet op de markt zijn voor het verse, jonge, frisse en vernieuwende aanbod. Hier hebben we op ingespeeld door het maken van een linnentas en een groentekraam op de uitmarkt.

'Vers van De Vest' TAQA Theater De Vest
‘Vers van De Vest’ linnentas & groentekraam op de markt

Aan dit soort samenwerkingen houd je waardevolle contacten over. We zijn actief bezig met het verspreiden van ons aanbod in de stad en de mensen die we aanspreken tot ambassadeurs te maken.

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Wat fascineert jullie als organisatie momenteel het meeste in het vakgebied cultuurmarketing? En hoe spelen jullie hierop in?

Er zijn heel veel trends die ik in de gaten houd. Alles wat met video, social media en e-marketing te maken heeft vind ik ontzettend interessant. Ik ben heel benieuwd hoe het medialandschap zich verder gaat ontwikkelen. Daarnaast is CRM belangrijk. Dit zijn vaste waarden die je goed moet uitwerken. Bij TAQA Theater De Vest doen we veel door middel van trial & error. We testen van alles en kijken wat het oplevert. Ideaal aan social media en online marketing is de meetbaarheid van je campagne, als je adverteert kun je goed zien wat werkt en wat minder. Bovendien kun je ook bijsturen als dat nodig is.

Wat verwacht je van de uitreiking op 15 juni?    

Ik heb natuurlijk de cases van de collega’s bekeken en die zien er allemaal erg goed uit. Als theatermarketeer vind ik de campagne ‘Van marathon tot marathon’ natuurlijk een hele sterke. De voorstelling is prachtig om te zien en ook de merchandise eromheen is erg mooi gedaan. Ik verwacht dat het een hele inspirerende middag zal zijn gevuld met succesvolle cases om van te leren. Het is ontzettend leuk dat er zo naar de inspanningen van de culturele sector gekeken wordt. Ik denk dat wij bruisend van nieuwe ideeën en plannen weer naar buiten gaan.

Op 27 juni 2019 vindt in TivoliVredenburg de derde editie plaats van de Cultuurmarketing Awards. Zelf een case insturen ter beoordeling door de vakjury kan van 1 t/m 31 maart. Ben je nu al geïnspireerd geraakt? Tip dan alvast een case waarvan je denkt dat hij een award verdient voor de beste culturele marketingcase.

 

Interessant voor anderen?