Google Ad Grants: dit zijn de belangrijkste wijzigingen in 2018

#Online marketing
27 feb 2018

Iedere maand kun je als culturele of non-profit instelling $10.000 gratis advertentiebudget cadeau krijgen van Google. Let wel goed op, want sinds 1 januari 2018 gelden er een aantal nieuwe eisen en voorwaarden. Tanneke Rouws (Afdeling Online) vertelt over deze wijzigingen en geeft concrete tips.

Door Tanneke Rouws
online communicatiemedewerker bij Afdeling Online
Fotografie

Afdeling Online

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Google Ad Grants is een cadeautje van Google aan culturele instellingen en andere non-profits. Maandelijks krijg je omgerekend zo’n €8.500 gratis advertentiebudget dat je mag besteden aan Adwords campagnes. De inzet van Adwords campagnes zorgt voor (veel) meer bezoekers op je website en meer conversies. Met Google Ad Grants kun je namelijk heel gericht targeten op mensen die jouw geselecteerde zoekwoorden gebruiken in de Google zoekmachine.

Wanneer heb je recht op Google Ad Grants?

Je kunt Google Ad Grants zien als een fonds waar culturele en non-profit instellingen een aanvraag kunnen doen. Maar, je komt niet zomaar in aanmerking voor Google Ad Grants. Je dient namelijk in het bezit te zijn van een ANBI-status. In het geval van culturele instellingen betekent dit dat je voor minstens 90% actief bent op cultureel gebied.

De nieuwe Google Ad Grants regels

Eens in de zoveel tijd voert Google nieuwe regels door voor Google Ad Grants en zijn andere diensten. Dit doet Google om de kwaliteit van de Grants campagnes te optimaliseren. En per 1 januari 2018 was het weer zover: een aantal nieuwe Google Ad Grants regels werden doorgevoerd. Lees hieronder over de 7 belangrijkste wijzigingen.

1. CTR van minimaal 5%

De belangrijkste verandering is dat de gemiddelde CTR minimaal 5% moet zijn. Let op: dit geldt voor het gehele Adwords account, ook wanneer hier verschillende websites onder hangen. Als je Adwords account twee achtereenvolgende maanden niet de minimale CTR van 5% haalt, wordt het gehele account gedeactiveerd. Dus wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een culturele zomerstop, dan adviseer ik je om slecht presterende campagnes ook te pauzeren. Hiermee voorkom je dat je account wordt afgekeurd.

2. Kwaliteitsscore van 3 of hoger

De kwaliteitsscore binnen Adwords is de mate waarin Google je geselecteerde zoekwoord, landingspagina en advertentie beoordeelt. Komt het zoekwoord bijvoorbeeld terug op de landingspagina én in de advertentie? En is je advertentie relevant genoeg voor de regio? Dat zijn allemaal aspecten die bijdragen aan een kwaliteitsscore. Eerder werden er geen eisen gesteld aan de hoogte van de kwaliteitsscore, maar vanaf heden dient deze 3 of hoger te zijn.

3. Maak minstens twee advertentiegroepen met ieder twee advertenties

Vanaf nu dient een Grants campagne minstens twee advertentiegroepen te bevatten met ieder minimaal twee advertenties. In een advertentiegroep cluster je zoekwoorden met hetzelfde onderwerp. De advertenties die daaronder vallen, schrijf je ook op basis van dat onderwerp. Een tip is om de advertentiegroepen op te splitsen in brede (+) en exacte […] zoekwoorden. Op die manier kun je toch twee keer dezelfde advertentietekst gebruiken.

4. Minimaal twee actieve sitelinks

Een sitelink is een Adwords extensie in je advertentie. Sitelinks worden onder het zoekresultaat in Google weergegeven en maken het de gebruiker makkelijk om naar je site te navigeren. Kortom: Adwords zoekt naar kortere routes zodat de gebruikers snel hun informatie kunnen vinden. Sinds 1 januari 2018 is het voor Grants accounts verplicht om minimaal twee actieve sitelinks te hebben. Deze sitelinks kunnen op accountniveau worden toegevoegd, maar als je verschillende websites in je account hebt, is het van belang dat je per afzonderlijke campagne twee sitelinks toevoegt.

5. Adverteren op andermans geclaimde merknaam mag niet meer

Vanaf heden is het verboden om te adverteren op merknamen die al zijn geclaimd en dus niet van jou zijn. Dit zal met name een probleem vormen voor theaters, filmzalen, concertzalen, musea, enzovoort. Want dergelijke culturele instellingen willen natuurlijk adverteren namens andere gezelschappen, acteurs, bands of kunstenaars. Indien een merknaam geclaimd is, kun je bij de merkeigenaar toestemming vragen om erop te adverteren.

6. Brede ‘single-word’ zoekwoorden worden afgekeurd

Wanneer je adverteert op enkele zoekwoorden die erg algemeen zijn, is de kans groot dat je advertentie wordt afgekeurd. Een voorbeeld van een dergelijk breed enkel zoekwoord is ‘cultuur’ of ‘voorstelling’. Dit geldt overigens niet voor merknamen die jij hebt geclaimd of waarvoor je toestemming hebt gekregen.

7. Biedingen mogen meer dan $2 per klik zijn

Voorheen kon je voor Grants campagnes alleen ‘handmatig bieden’ instellen met een maximum van $2 per klik. Vanaf nu kun je ook kiezen voor ‘automatisch bieden’ mits je kiest voor een conversie campagne. Het voordeel van automatisch bieden is dat Google zelf de hoogte van het bodbedrag bepaalt. Omdat je de bieding dus zelf niet in de hand hebt, kan het bodbedrag boven de $2 per klik uitkomen. Goed nieuws dus!

Interessant voor anderen?