Favorieten van afgelopen jaar

Meest gelezen artikelen van 2022

15 dec 2022

Wat mag je in 2022 niet gemist hebben? De redactie zette de meest gelezen artikelen van Cultuurmarketing in 2022 voor je op een rijtje.

Door de redactie

Favoriete vakkennis

De volgende artikelen waren populair op het gebied van vakkennis:

Nieuwe doelgroepen bereiken? – Dit artikel geeft praktische tips over hoe je nieuwe doelgroepen het beste aan jouw merk kunt verbinden. Hoe maak je een strategische keuze voor een nieuwe doelgroep?

Welke influencer past bij jouw organisatie? – Er zijn verschillende types influencers, met elk hun eigen voor- en nadelen. Als culturele organisatie is het belangrijk hier rekening mee te houden als je overweegt een influencer in te zetten.

De PR-medewerker in 2022 – Wat maakt iemand een goede PR-medewerker in 2022? Cultuurmarketing vroeg het drie experts van het Van Gogh Museum, TivoliVredenburg en The Image Factory.

Cookieless era, wat houdt dat in? – Third party cookies worden in toenemende mate geblokkeerd. Wat betekent dat voor de marketeer en hoe ga je hier slim mee om?

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Het museum van de toekomst is van het publiek – Samenwerking met het publiek is voor musea een belangrijk aspect geworden. Matthijs Tielman (strategy director bij Bravoure) beschreef welke stappen je kunt zetten naar een participatief museum.

3 trends in contentmarketing – Wat zijn de grote trends op het gebied van contentmarketing? Cultuurmarketing publiceerde een artikel met de belangrijkste ontwikkelingen aan de hand van verschillende cases.

Favoriet onderzoek

Cultuurmarketing publiceerde ook weer een aantal onderzoeken. De meest gelezen onderzoeksartikelen:

Eerlijke beloning voor zzp’ers – Cultuurmarketing deed in februari onderzoek onder zzp’ers. De peiling maakte duidelijk dat er grote verschillen zijn in uurtarieven die met name gecreëerd worden door te veel concurrentie, verkeerde verwachtingen bij opdrachtgevers en weinig solidariteit tussen collega’s. Een actueel thema zo bleek: het was in 2022 het meest gelezen artikel.

Hoe je beleving en impact in theater kunt meten – Breda University of Applied Sciences en Chassé Theater deden samen onderzoek naar het meten van beleving en impact. In dit artikel beschreven de onderzoekers hun resultaten en analyses.

Kunst mag behagen, maar moet rebelleren (exclusief voor leden) – De coronacrisis dwong de cultuursector om publiek en politiek te overtuigen van het belang van kunst en cultuur. Welke argumenten heeft de sector gebruikt om de waarde van cultuur te motiveren?

Cultuurmarketing onderzoek 2022 – In oktober 2022 vond het jaarlijkse Cultuurmarketing onderzoek plaats naar de actuele staat van het cultuurmarketing vakgebied. Het eerste deel van de resultaten werd in november gepubliceerd en behandelt de uitdagingen die uit het onderzoek naar voren komen.

Favoriet vanuit de community

Deze artikelen over en door de community van Cultuurmarketing waren favoriet in 2022:

Whitepaper merkstromingen in het culturele veld – Ook in de culturele sector neemt merkstrategie een steeds prominentere plek in. In het whitepaper ‘Merkstromingen in het culturele veld’ verbindt merkconsultant Patrick van Thiel de theorie van merkstromingen aan de culturele marketingpraktijk.

SPOT bewijst kracht van datagedreven werken – Van beslissingen maken op onderbuikgevoel naar handelen op basis van data. SPOT Groningen ontwikkelde zich tot een van de koplopers op het gebied van datagedreven werken in de theater- en muzieksector.

Diversiteit en inclusie: niet alleen een marketingvraagstuk – Hoe divers en inclusief zijn culturele organisaties in Nederland en Vlaanderen? Marketeers uit de sector vertellen over de huidige focus en de grootste obstakels op weg naar verbetering.

Interessant voor anderen?