Betere arbeidsvoorwaarden zijn nodig: lagere werkdruk, hogere lonen

De vraag naar cultuurmarketeers is groot

Ondanks dat de krapte op de arbeidsmarkt in het afgelopen kwartaal iets is afgenomen, blijft de vraag naar cultuurmarketeers groter dan het aanbod. De werving van gekwalificeerde marketingcommunicatiemedewerkers is daarom voor veel culturele organisaties een uitdaging.    

Portretfoto Pip Manders
Door Pip Manders
Werkzaam bij Cultuurmarketing
Fotografie

 

 

530 respondenten werkzaam in de culturele sector beantwoordden in oktober 2022 de enquêtevragen van het jaarlijkse Cultuurmarketing onderzoek naar de actuele staat van het cultuurmarketing vakgebied. In een serie van vijf artikelen worden de belangrijkste ontwikkelingen die uit het onderzoek naar voren komen, toegelicht. In het eerste artikel wordt er dieper ingegaan op de zorgen van de cultuurmarketeer. Deel II: krappe arbeidsmarkt.

Krappe arbeidsmarkt raakt ook cultuursector

De krapte op de arbeidsmarkt is in Nederland zo hoog opgelopen dat er in het tweede kwartaal van 2022 in alle beroepsgroepen sprake was van een tekort aan personeel (UWV). Ondanks dat deze krapte het afgelopen kwartaal ietwat is afgenomen (CBS), ervaart ruim een derde van de respondenten nog altijd dat de organisatie moeite heeft met de werving van nieuwe marketingcommunicatiemedewerkers.

Met name in de mediabranche (60%), festivalbranche (64,29%) en archieven- en erfgoedbranche (75%) ervaren de respondenten het aantrekken van nieuwe marketingcommunicatie medewerkers als een grote uitdaging. Branches die momenteel minder last ervaren om medewerkers te werven, zijn film (22% wel), musea (26% wel) en muziek (33% wel).

Te veel kapers op de kust

Volgens de respondenten die het werven momenteel als een uitdaging ervaren, is het gebrek aan genoeg sollicitanten door de krappe markt het grootste probleem. Het vinden van een geschikte en/of gekwalificeerde kandidaat wordt daardoor een stuk lastiger.

De minimale respons op vacatures wordt mede gevoed door de concurrentie met andere (commerciële) sectoren. De meeste respondenten geven aan dat hun culturele organisatie te weinig budget heeft voor gekwalificeerde marketeers. De verhouding tussen het salaris dat wordt aangeboden en de ervaring die verwacht wordt, is niet realistisch, aldus de respondenten. Cultuurmarketeers maken daarom steeds vaker de overstap naar de commerciële sector die volgens de respondenten wel marktconforme arbeidsvoorwaarden biedt: “Er is weinig animo en niet genoeg budget om een aantrekkelijk aanbod te doen. Veel marketingcommunicatiemedewerkers vertrekken uit de sector om op een meer stabiele plek te werken voor beter loon of hebben last van stress of een burn-out.” Een andere respondent vult aan:
“Het zou goed zijn om een beroep te kunnen doen op ervaren marketeers uit de commerciële sector door hen een gelijkaardig financieel aanbod te doen.”

Van de sollicitanten die wel reageren op de culturele marketingcommunicatievacatures, zijn er daarom maar weinig met de juiste ervaring, aldus de respondenten. Ze hebben óf geen allround marketingcompetenties óf niet genoeg specialistische vakkennis: “Marketingmedewerkers moeten van vele markten thuis zijn vandaag. Het is niet eenvoudig om die vele verwachtingen te vinden in een persoon.”

Lagere werkdruk, hogere lonen

Om meer gekwalificeerde marketingcommunicatiemedewerkers te trekken, is het volgens de respondenten van belang dat de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker worden: “Het is tijd voor een lagere werkdruk en hogere lonen. Er worden vaak te veel taken binnen een marketingfunctie gezet vanwege het lage budget en weinig aantal uren voor een marketingafdeling binnen een culturele organisatie.”

Daarmee hangt samen dat ook de marketing rondom de werving volgens sommigen beter kan en de functie behapbaar moet blijven: “De functieomschrijvingen moeten duidelijker geschreven worden. Nu wordt er vaak een lijst van 15 eisen gemaakt, terwijl het bijna onmogelijk is om daar allemaal goed in te zijn.”

 

 

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Om meer marketeers te trekken is het dus belangrijk dat het salaris in verhouding staat met de werkzaamheden en het takenpakket daarbij niet te uitgebreid wordt. Andere factoren die aldus de respondenten kunnen helpen om meer marketeers te werven, zijn het uitzicht op een vast contract, opleidingsmogelijkheden, genoeg uitdaging, doorgroeimogelijkheden en een positieve werksfeer.

Op de langere termijn zijn er een aantal marketeers die zich zorgen maken over de positie van cultuur binnen de maatschappij. Als het belang van cultuur steeds minder uitgedragen wordt en de relevantie telkens opnieuw waargemaakt moet worden, zal het volgens hen ook steeds moeilijker worden om mensen te werven.

Wil jij meedenken over hoe de arbeidsmarktpositie en het sollicitatieproces van marketingmedewerkers in de cultuursector beter kan? Deel jouw ervaringen met Cultuurmarketing in een kort gesprek in januari 2023. Meld je aan bij Patricia via [email protected].

Dit is het tweede artikel in een reeks van vijf, waarin de belangrijkste ontwikkelingen uit het Cultuurmarketing onderzoek 2022 worden toegelicht. In het volgende artikel (publicatie in januari) wordt er dieper ingegaan op het terugwinnen van publiek.

 

Interessant voor anderen?