Hoe heeft de cultuursector de waarde van cultuur beargumenteerd in de coronacrisis?

Kunst mag behagen, maar moet rebelleren

De waarde van cultuur / Fotocredit: Pixabay
#Onderzoek
2 mrt 2022

De coronacrisis dwong de cultuursector om publiek en politiek te overtuigen van het belang van kunst en cultuur. Welke argumenten heeft de sector gebruikt om de waarde van cultuur te motiveren?

Portret_Hilde Smetsers_foto VD_250
Door Hilde Smetsers
directeur van Cultuurmarketing
Fotografie

Pixabay

De culturele sector is hard geraakt door de effecten van COVID-19. Gedwongen sluitingen van theaters, musea en concertzalen, afgelaste evenementen en de behoefte aan financiële steun forceerden de sector de barricade op om het belang van kunst en cultuur te bepleiten. Dat werd dan ook veelvuldig gedaan. Niet alleen de klassieke belangenbehartigers, maar ook nieuwe gatekeepers als muzikanten, cabaretiers en acteurs lieten van zich horen. De aanleiding voor dit artikel is de vraag of deze bijdragen vernieuwing hebben gebracht in het debat over de waarde van cultuur. 

Om antwoord te geven op deze vraag, heb ik 26 artikelen van personen die in brede zin werkzaam zijn in of voor de Nederlandse kunst- en cultuursector, geanalyseerd. De artikelen (opiniestukken, columns en essays) zijn gepubliceerd in negen verschillende kranten in de periode maart 2020 tot en met december 2021.