Cultuurmarketing stelt voor: Karin Sommerer en María Virto Marcilla

Onze programmaraad deel 2

Header
#Loopbaan
13 jul 2018

Onder het mom van 'goede raad is goud waard' delen wij de visies en tips van (voormalig) programmaraadleden. Dit keer is de beurt aan Karin Sommerer en María Virto Marcilla.

Door de redactie

Goede raad is goud waard, een simplistisch motto maar oh zo waar. Dat ervaren wij niet alleen bij de ruim 25 bijeenkomsten die we jaarlijks organiseren, maar ook bij onze programmaraad bestaande uit 9 professionals die ons met raad en daad ondersteunt bij het samenstellen van onze programma’s. Deze zomer stellen wij de dames en heren uit de raad in een serie artikelen aan jullie voor.

De programmaraad van Cultuurmarketing bestaat uit een mix van mannen en vrouwen uit het veld: van museum tot poppodium, sociale media expert tot manager fondsenwerving & partnerships, en van freelancer tot afdelingshoofd. In deze editie is het woord aan Karin Sommerer en María Virto Marcilla.

Afbeelding Karin Sommerer door Ernst van Deursen

Karin Sommerer

Karin Sommerer is sinds 2014 manager marketing & communicatie bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze heeft ervaring in de commerciële sector, onder andere 3 jaar als senior product marketing manager bij IT distributeur Ingram Micro. Maar haar ervaring heeft ze voornamelijk opgedaan in de culturele sector: 5 jaar als hoofd marketing en communicatie bij Julidans en 5 jaar als hoofd marketing, communicatie en sales bij de Stadsschouwburg Amsterdam.

Wat fascineert je op dit moment op cultuurmarketing gebied?

Tegenwoordig zie je een algemene trend van fragmentatie. Alles gaat snel en iedereen heeft een lage concentratie. Het fascineert mij hoe culturele organisaties een poging doen om tegen deze trend in te gaan door bezoekers meer te betrekken. Ik juich deze pogingen toe. Maar hoe houd je een pleidooi voor verdieping zonder belerend over te komen? Ook bij kunst geldt: hoe meer je ervan weet, hoe rijker de ervaring. Misschien moet het museum als plek voor verdieping juist het onderscheidende selling point zijn. Maar de grootste groep mensen zoekt primair naar vermaak. Hierin zit de grootste uitdaging voor culturele organisaties.

Welke tip zou jij willen geven aan de lezers van Cultuurmarketing?

Wees erop alert dat je als marketeer altijd de stem bent van het publiek. Je vertegenwoordigt het publiek in jouw organisatie. Dit lijkt heel normaal, maar je kunt het risico lopen om meer tijd te steken in de kennis van het product dan in kennis over het publiek. Maar die kennis is wel essentieel en jij bent de expert. Jij moet die kennis intern overbrengen. Zorg dat je collega’s hun blikken ook naar buiten richten, en zich in hun werk bewust zijn van het publiek dat jouw organisatie wil bereiken.

Maria Virto Marcilla

María Virto Marcilla

María Virto Marcilla is manager funding & partnerships bij de European Cultural Foundation in Amsterdam. Ze is een duizendpoot die al sinds 2001 in de culturele sector werkt. Ervaring deed ze onder andere op in marketing en communicatie, educatie, tentoonstellingen en fondsenwerving. Daarnaast heeft deze van origine Spaanse veel ervaring met het werken in een internationale omgeving.

Wat fascineert je op dit moment op cultuurmarketing gebied?

Door de snel veranderende maatschappij en nieuwe technologieën, zijn de wensen en de manier van consumeren van het publiek veranderd. Cultuurmarketeers moeten zich snel aan deze veranderingen aanpassen. Ik vind het fascinerend hoe ze dat doen, en hoe snel ze dat doen. Kijk bijvoorbeeld naar ‘The Secret Annex’, de interactieve website van het Anne Frank Huis. Hier kun je kennis maken met het verhaal van Anne Frank, en de boodschap van het museum zonder fysiek naar Amsterdam te komen. Of er wordt een totaal andere beleving aangeboden, zoals in het recent gepresenteerde Escape Game van het Rijksmuseum.

Neem ook de manier waarop het publiek onderling spreekt over een tentoonstelling of voorstelling, onder andere op sociale media. Hoe ga je hier als marketeer of organisatie mee om? Veel marketeers maken gebruik van dit directer contact met het publiek. Overigens, als het publiek een voorstelling, concert of tentoonstelling slecht vindt dat weten ze je ook goed te vinden, dan ben je direct in ‘the picture’. Kortom, het werk van de cultuurmarketeer verandert snel en daar moeten zij ook op tijd op reageren. Het publiek is meer betrokken, er is snel contact en de lijntjes zijn korter. Maar, als je wilt experimenteren als cultuurmarketeer moet je dat snel doen. Niet over een week, je moet nu.

Welke tip zou jij willen geven aan de lezers van Cultuurmarketing?

Ik zou graag een tip mee willen geven over internationale samenwerkingen. Soms lijken landen erg op elkaar, maar blijken er uiteindelijk toch enorme cultuurverschillen te zijn. Zelfs binnen Noord-Europese landen zijn deze verschillen er al. Hoe Nederlandse organisaties werken verschilt wezenlijk van bijvoorbeeld Noorse organisaties. Het is dan belangrijk om goed naar elkaar te luisteren.

Hoe vaker je met mensen uit andere culturen, of in een internationale omgeving werkt, hoe opener je wordt voor de mening van iemand anders of diens manier van werken. Samenwerken met iemand uit een ander land kost veel gedoe, tijd, koffies en gesprekken. Je moet een band met elkaar opbouwen, het vertrouwen van elkaar winnen. Het kost meer tijd dan een samenwerking binnen je landsgrenzen. Het is echt investeren.

Interessant voor anderen?