Cultuurmarketing stelt voor: Tijs Heesterbeek en Anna Elffers

Onze programmaraad deel 3

Header
#Loopbaan
1 aug 2018

Onder het mom van 'goede raad is goud waard' delen wij de visies en tips van de programmaraadleden. Dit keer is de beurt aan Tijs Heesterbeek en Anna Elffers.

Door de redactie

De programmaraad van Cultuurmarketing bestaat uit een mix van professionals uit het veld: van museum tot poppodium, sociale media expert tot manager fondsenwerving & partnerships, en van freelancer tot afdelingshoofd. In eerdere edities stelden wij al Linda Grau, Hendrik Beerda, Karin Sommerer en María Virto Marcilla voor. In deze editie is het woord aan: Tijs Heesterbeek en Anna Elffers.

Tijs Heesterbeek

Tijs Heesterbeek is sinds 2011 hoofd marketing bij poppodium Effenaar in Eindhoven. Darvoor was hij PR en marketing manager bij Temporary Art Center in Eindhoven en Chef press en marketing bij het festival Incubate in Tilburg. Nu stuurt Tijs met veel plezier het marketingteam van één van de grotere poppodia in Nederland aan.

Wat fascineert je op dit moment op cultuurmarketing gebied?

Bij Effenaar, en ik denk in de hele popmuzieksector, zijn we veel bezig met de koppeling tussen programmering en marketing. Naar mijn mening begint marketing namelijk bij het programma, dat is je eerste marketingtool. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om slechts één band in een genre te boeken, bijvoorbeeld een metalband. De marketeer en de programmeur moeten dan samen kijken wat zij hier nog meer omheen kunnen organiseren: een tweede band in het genre, of een programma eromheen.

Blijf niet teveel in de gebaande paden denken, maar durf uit je comfortzone te stappen. Loop eens langs bij de programmeur en vraag waarom deze bepaalde acts heeft geboekt. Overleg wat je nog meer kan doen op het gebied van marketing. Op die manier bouw je samen een publiek om je programmering heen. Dit heeft tijd nodig, maar is zeker de moeite waard.

Welke tip zou jij aan de lezers van Cultuurmarketing willen geven?

Kijk om je heen wat collega marketeers doen. Haal hier inspiratie uit. Op deze manier hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Vaak deden ze het ergens anders al op een goede manier. Je kunt kijken naar andere culturele organisaties, maar kijk ook vooral eens buiten de sector. Bijvoorbeeld in de de sportsector, of bij merken als Coolblue die de klant heel erg centraal stellen.

En dat is eigenlijk ook meteen mijn tweede en beste tip: Luister naar je klanten. Bouw een groep om je heen waarmee je kan sparren. Dit kunnen je trouwste klanten zijn, maar ook kenners van een bepaald genre die je wil aanboren. Luister naar ze en leer van ze. Durf daarbij ook je twijfels te tonen. Als organisatie word je daar menselijker van en beter benaderbaar. Daarmee creëer je niet alleen ambassadeurs, maar ook nog eens vrienden voor het leven.

Anna Elffers

Anna Elffers is een specialist in publieksonderzoek. Na de studies cultuursociologie en Arts Administration, werkt zij sinds 2000 in de culturele sector in Nederland. Zij werkte onder andere bij onderzoeksbureau Letty Ranshuysen en bij het Amsterdams Uitburo. Sinds 2007 werkt Anna als freelance onderzoeker en adviseur voor diverse culturele opdrachtgevers, zoals het Frans Hals Museum, het Universiteitsmuseum Utrecht en het VSBfonds.

Wat fascineert je op dit moment op cultuurmarketing gebied?

Toen ik begon met werken in de cultuursector werd het woord marketing nog helemaal niet veel gebruikt. Met het groeiende inzicht dat het belangrijk is om strategisch na te denken over publiek en doelgroepen om -in eerste instantie- gerichter met hen te communiceren, raakte de term marketing in zwang. Het droeg de belofte in zich dat het publiek centraler zou komen te staan en dat marketingmensen beter, meer en eerder betrokken zouden worden bij het uitzetten van de strategie.

Wat ik interessant vind, is dat dat inderdaad gebeurd is: marketing heeft een sterkere rol gekregen in culturele organisaties. Maar tegelijkertijd heeft de vervanging van de termen publiciteit, PR en communicatie door marketing niet voor de verheldering gezorgd die we ervan verwachtten. Nog steeds is er veel verwarring over wat cultuurmarketing precies inhoudt, en waar de taak van de marketeer begint en ophoudt. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat cultuurmarketing een vorm van maatschappelijke marketing is, die echt anders is dan marketing in een commerciële omgeving.

De laatste tijd zie ik een opkomst van nieuwe invullingen van cultuurmarketing, met veelal nieuwe benamingen. In de museumsector zie je dat veel voormalig hoofden marketing, nu hoofd publiek heten. Educatie en marketing groeien ook steeds meer naar elkaar toe, net als programmering en marketing. Culturele instellingen zijn gemotiveerd om een diverser publiek te bereiken en vinden de term marketing voor die opdracht te beperkt. Of de recent uit België overgewaaide term ‘publiekswerking’ -gezien de verwarring die er rond dit begrip heerst- de ideale term zal worden, valt nog te bezien.

Welke tip zou jij aan de lezers van Cultuurmarketing willen geven?

Iedereen is een onderzoeker, en je weet meer dan je denkt. Onderzoek is overal, je kunt het goed zelf uitvoeren en het hoeft helemaal geen geld te kosten. Ga dus aan de slag met onderzoek. Mijn tip is om vervolgens er ook voor te zorgen dat deze kennis gedeeld wordt. Benoem wat je weet en maak de kennis zichtbaar, ook binnen je organisatie!

Interessant voor anderen?