Het heeft in de loop der jaren internationale bekendheid vergaard en ontvangt van zowel binnen- als buitenlandse pers erkenning. Het bezoekersaantal stijgt jaarlijks en bereikte bijna de 180.000 in 2017. Toch zag de organisatie mogelijkheden voor verbetering in het bereik van nieuw publiek en heeft daarom tijdens het jubileumjaar in 2018 de campagne ‘Kennen wij elkaar al?’ gelanceerd.
Het orkest werd met deze campagne door de vakjury genomineerd voor een in de categorie Merk en Loyaliteit.
De naamsbekendheid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest was onder de gemiddelde Nederlander nog niet zo groot. Daar moest volgens de organisatie verandering in komen. Om dit te bereiken is er een plan opgezet om te investeren in nieuw publiek, met de nadruk op de regio Zuid-Holland. Klassieke muziek is er volgens het orkest voor iedereen. Echter, om meer mensen te bereiken, moest het genre af van het stigma “elitair, ouderwets en hoogdrempelig” te zijn.
Ook volgens destijds manager Marketing en Sales, is dit stigma onterecht. “Symfonische muziek biedt mensen de kans om naar een muzikaal verhaal te luisteren dat wordt verteld door honderd talentvolle mensen die met volle inzet op het podium staan.” Doordat mensen tijdens een concert niet op hun telefoon kijken of met hun buurman of buurvrouw aan het praten zijn, zijn ze uitsluitend aan het luisteren en observeren, legt Fakhran uit. “Dit zorgt ervoor dat mensen rust vinden en geïnspireerd raken.”
Het 100-jarig jubileum werd door de organisatie gezien als een mooie aangelegenheid om hun merkpositionering te versterken en de naamsbekendheid onder het Nederlandse publiek te vergroten. Om dit te bewerkstelligen begon de organisatie in januari 2018 met de campagne ‘Kennen wij elkaar al?’. Om deze campagne onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Rotterdam werd grootschalige citydressing ingezet. Naast de overkoepelende citydressing ontwikkelde het orkest ook drie kleinere campagnes. Hierbij waren inclusiviteit, innovatie en verbinding leidend:
De doelstelling om een breder publiek te bereiken en naamsbekendheid te creëren is volgens het Rotterdams Philharmonisch Orkest in meerdere opzichten gelukt. Er was vanaf het begin van het jubileumjaar veel media-aandacht. Vooral het project ‘Wijk in de zaal’ sloeg aan en kreeg (onder andere) een item in het .
Ook de praktijk wees uit dat ‘Wijk in de zaal’ een succes was. 7387 Rotterdammers hebben zich in de eerste weken aangemeld. Uiteindelijk heeft het orkest door het project 6010 nieuwe bezoekers mogen ontvangen en is het idee van de campagne gebruikt in de ontwikkeling van hun volgende marketingcampagne . Voor deze campagne heeft het orkest een ruim aanbod aan concerten geselecteerd, waarbij per concert 100 vrijkaarten zijn weggegeven aan een Rotterdamse ‘held’. Een Rotterdamse held wordt omschreven als iemand die zich maatschappelijk verantwoordelijk voelt en zich inzet voor de mensen in zijn of haar omgeving (denk hierbij aan brandweerlieden, zorgverleners, pleeggezinnen etc.).
Ook het jubileumconcert was een succes. Het eeuwfeest werd gevierd in een volle zaal (2100 mensen) en de opkomst op het Schouwburgplein wordt geschat tussen de 2500 en 3000 bezoekers. Daarnaast heeft het orkest zo’n 70.000 mensen bereikt via livestream en was er internationaal persbereik.
Al met al heeft de campagne gezorgd voor duurzame merkversterking. Het orkest heeft inzicht verworven over de behoeften en wensen van een breed publiek en is met die nieuwe informatie verder gegaan met een doorontwikkeling van de campagne. Ook wisten zij het traditionele publiek te verrijken met nieuwe ervaring. Gekeken naar de cijfers, heeft het orkest zo’n 7000 nieuwe klantaccounts en acht nieuwe samenwerkingspartners overgehouden aan de campagne.
De jury van de Cultuurmarketing Awards had weinig aan te merken op de uitvoering van de case: “Het orkest is erin geslaagd om klassieke muziek toegankelijker te maken. De case is in dit opzicht een voorbeeld voor in de boeken.” Daarnaast prijst de vakjury het Rotterdams Philharmonisch Orkest omdat zij de inzichten die zijn voortgekomen uit deze case hebben gebruikt in de doorontwikkeling van campagnes: “Ze hebben er daarmee voor gezorgd dat de reacties van de bezoekers niet verloren zijn gegaan, maar daadwerkelijk impact hebben gehad op de strategie van de gehele organisatie.”
Na het jubileumjaar ging de organisatie verder met het verbinden: zij bezocht andere podia, sprak met de (potentiële) doelgroep en deed onderzoek. Dit resulteerde in de huidige strategie waarbij er geprogrammeerd wordt op basis van drie pijlers: traditionele programmering, offline voor nieuw publiek en online videoproducties.