"Een goede strategie is het halve werk"

Het belang van CRM voor het Spoorwegmuseum

29 jan 2018

Het verhogen van de bezoekersaantallen is een belangrijke doelstelling voor het Spoorwegmuseum. Ze zijn voor ongeveer 80% afhankelijk van de opbrengst van de inkomsten aan de deur. Een goede CRM-strategie vormt de oplossing. 

Logo Smart Connections
Door de redactie
Dit artikel kwam tot stand door middel van een interview met Sandra Bechtholt van het Spoorwegmuseum.
Dit artikel is gesponsord door Smart Connections.
Fotografie

Gert-Jan de Jong

Het Spoorwegmuseum ontvangt ongeveer 400.000 bezoekers per jaar. Het museum doet haar best om meer bezoekers te trekken en doet dit voornamelijk met generieke marketing. Dat betekent dat zij voornamelijk in brede campagnes denkt, gericht op de primaire doelgroep: gezinnen met kinderen. Het museum maakt gebruik van postercampagnes, radiocampagnes en generieke nieuwsbrieven. Deze massamedia campagnes gericht op het aantrekken van nieuwe bezoekers zijn vaak duur. Daarnaast is er geen specifieke aandacht voor de terugkerende bezoeker. Kortom, er valt nog voldoende winst te behalen op het gebied van marketing.

Daarom besloot het Spoorwegmuseum mee te doen aan een CRM-pilot van customer engagement company Smart Connections (voorheen CRM Factory). In het najaar van 2015 ging deze van start. Voor deze pilot heeft het museum twee doelen geformuleerd:

1) Het registeren van bezoekers om de klantcommunicatie te verbeteren.
2) Het verbeteren van de NPS (Net Promoter Score).