5 tips om te starten met datagedreven marketing

Starten met datagedreven marketing?

Welke middelen en vaardigheden heb je nodig om datagedreven te kunnen werken? Cultuurmarketing geeft 5 tips om je op weg te helpen.

Door Patricia Liplijn
werkzaam bij Cultuurmarketing
Patricia is bij Cultuurmarketing verantwoordelijk voor de ontwikkeling van programma’s, marketing en digitale projecten.
Fotografie

Unsplash

Cultuurmarketeers zien datagedreven marketing als belangrijke manier om marketing naar een hoger niveau te tillen, aldus het Cultuurmarketing Onderzoek 2021. Maar waar begin je? Welke data heb je tot je beschikking en hoe zet je deze op een verantwoorde manier in?

Tip 1: Doe Goed Met Data-toolbox

Diversion (bureau voor maatschappelijke innovatie) en Social Enterprise NL (landelijk netwerk voor sociaal ondernemers) maakte met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en samen met partners MKB Datalab, Connext Lab en Multitude de toolbox ‘Doe Goed Met Data‘. Je vindt er onder andere:

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.
  • testen die onderzoeken wat jouw data volwassenheid is, welke doelen je wilt nastreven met data en welke thema’s voor jou het meest interessant zijn
  • praktische stappenplannen
  • praktijkcases van diverse MKB-ers
  • meer informatie over de ethische vraagstukken die het werken met data met zich meebrengt.

Deze toolbox wordt doorlopend aangevuld.

Tip 2: Handleiding ‘(gebruik) publieksdata in de cultuursector’

Op 24 januari 2022 publiceerde deTaskforce Samenwerkingsverband Publieksdata  een praktische handleiding voor organisaties die publieksdata (willen gaan) inzetten. Twee vragen staan centraal in het 19 pagina’s tellende document: waarom is het gebruik van ‘publieksdata’ belangrijk? En hoe ontwikkel je beleid rondom publieksdata & hoe werk je dat praktisch en inhoudelijk uit? De handleiding is tot stand gekomen op basis van praktijkinzichten van cultuurinstellingen en experts binnen en buiten het werkveld. Je leest het hier.

Tip 3: Data Driven Marketing Onderzoek 2021

Benieuwd hoe andere organisaties het er vanaf brengen? Eind 2021 onderzocht DDMA (Data Driven Marketing Association, de vereniging voor marketing en data) bij 140 Nederlandse bedrijven hoe vergevorderd het datagedreven marketingvakgebied is. Lees hier de belangrijkste resultaten.

Tip 4: Laat je inspireren door vakgenoten in de cultuursector

Als je benieuwd bent naar de potentie van datagedreven marketing in de cultuursector, kan je je laten inspireren door andere cultuurmarketeers tijdens het online event op maandag 25 april 2022. In anderhalf uur geven vakgenoten inzicht in de waarde van datagedreven werken voor hun organisatie en vertellen zij hoe zij data gebruiken bij het ontwikkelen van marketingcampagnes en het maken van strategische beslissingen. Bekijk het programma.

Tip 5: Nog niet uitgeleerd?

Wellicht is de training datagedreven strategie & organisatie dan interessant voor jou. In deze nieuwe meerdaagse cursus van Cultuurmarketing krijg je meer grip op een datagedreven (marketing)strategie voor jouw culturele organisatie door combinatie van theorie, inspiratie, uitwisseling met andere deelnemers en een vertaalslag naar de eigen praktijk. Start: 11 mei 2023.

Interessant voor anderen?