Genomineerde Cultuurmarketing Awards: Young Talent

Maak kennis met Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht

14 mei 2019

Op 27 juni reiken we de Cultuurmarketing Awards uit aan de creatiefste, effectiefste en innovatiefste marketingcases van de culturele sector. In aanloop naar 27 juni stellen we alle genomineerden aan je voor. Deze keer: Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht (23).

Door de redactie

Fotografie

Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht & The Best Social Awards

Kun je iets meer vertellen over jezelf en de ingezonden case?

Sinds 2016 werk ik als social media manager bij het Van Gogh Museum. Ik zet mij dagelijks in om zoveel mogelijk mensen te verrijken en inspireren met het leven en werk van Vincent van Gogh. Als toegepast psycholoog kijk ik vanuit menselijk gedrag naar social media. Daarbij houd ik mij bezig met vragen zoals waarom iemand een bericht liket en waarom de ander weer een bericht deelt. Doordat ik het gedrag snap, kan ik hier op inspelen. Vanuit mijn psychologische kennis stimuleer ik de volgers van het Van Gogh Museum om nóg meer engagement aan te gaan met onze social media kanalen.

De case die ik heb ingestuurd, is het thematisch werken op social media. In 2018 heb ik deze strategie voor social media content ontwikkeld. Na een jaar contentproductie merkte ik namelijk dat ik in herhaling begon te vallen. Met maandelijkse thema’s, zoals ‘Van Gogh bloeit’ in mei en ‘Van Gogh reist’ in augustus, brengt het team waarin ik werk consistentie aan in de online communicatie. De thema’s werken als kapstokken om Vincents verhaal elke maand opnieuw uit te vinden. Zo blijft Vincent relevant voor onze internationale fanbase. Het team waarmee ik dit doe, is interdisciplinair. Zo wordt de kennis die in de organisatie in veelvoud aanwezig is gecombineerd om de beste content te maken.

De afdeling Digitale Communicatie is winnaar Beste Innovatie bij The Best Social Awards van 2018.

Hoe ziet jouw gedroomde carrièrepad eruit?

Al vanaf kleins af aan heb ik een grote liefde voor kunst. Toen mijn moeder aan mij als tienjarige vroeg wat ik wilde doen tijdens een dagtrip naar Amsterdam, hoefde ik niet lang na te denken: “naar het Van Gogh Museum.” Het voelt dan ook als meant to be dat ik er nu werk.

Ik ben aangenomen bij het Van Gogh Museum voordat ik afstudeerde aan de opleiding toegepaste psychologie. In één klap bereikte ik daarmee mijn tienjarenplan. Het Van Gogh Museum heeft de grootste social engagement op social media in de internationale museumwereld. Doordat ik direct bij mijn droombaan terecht kwam, realiseer ik dat een carrièrepad dat ik chronologisch afloop niet realistisch is. Ik weet dus niet hoe mijn pad eruitziet. Wat ik wel weet, is dat ik mij wil inzetten om mensen te verrijken en inspireren met kunst en cultuur. Ik vind social media daar een goed middel voor.
Daarom zit ik op de plek waar ik nu zit.

Ik vind strategische vraagstukken erg interessant. Achter de thema’s schuilt dan ook veel strategisch denkwerk over hoe we onze collectie beter kunnen ontsluiten op social media. In de toekomst wil ik mij nog meer focussen op dergelijke strategische vraagstukken, misschien ook in het buitenland.

Wat maakt jou een jong talent?

Ik ben nog maar 23, dus ik ben erg trots op deze nominatie. Waarschijnlijk ben ik ook een van de weinige toegepaste psychologen die in de culturele sector werkt. Hierdoor heb ik een verfrissende blik. Veel van mijn collega’s hebben minstens tien jaar meer ervaring, ik moet dus snel veel dingen leren. Dit doe ik door met een leergierige blik naar de wereld om mij heen te kijken.

Juist omdat er geen opleiding is voor social media is, is het belangrijk om veel naar de omgeving te kijken en daarvan te leren. Austin Kleon beschrijft dit in zijn boek Steal like an artist erg goed. Zoals een kunstenaar stijlelementen overneemt van kunstwerken die hij of zij mooi vindt, kijk ik naar de wereld om mij heen en neem ik dingen die ik bewonder en waar ik van kan leren over. Dit kan erg goed in de culturele wereld en al helemaal in het Van Gogh Museum, waar het barst van de slimme, ambitieuze en inspirerende mensen.

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Wat ga je doen met het prijzenpakket als je tot winnaar wordt uitgeroepen?

Omdat ik geen marketingopleiding heb gedaan en er geen uitgebreide opleiding in social media bestaat, ben ik erg blij met elke mogelijkheid om meer te leren. Het is een luxe dat ik mij heel snel heb gespecialiseerd in social media, maar dit kan ook een valkuil zijn. In de toekomst werk ik misschien niet meer in een grote organisatie waarin iedereen een eigen specialisme heeft, maar bij een instelling waar behoefte is aan een duizendpoot. Ik zou mezelf dan ook graag breder scholen op het gebied van marketingcommunicatie en daar wil ik het prijzenpakket en het persoonlijk ontwikkelbudget dat daarbij hoort dan ook voor gebruiken.

De nominatie voor de Young Talent Award heeft mij gestimuleerd om na te denken over wat ik belangrijk vind en wat ik wil bereiken met mijn werk. Dat vind ik een heel tof, spannend en uitdagend proces. Ik kijk uit naar uitreiking en bekendmaking van de winnaar!

De Cultuurmarketing Awards 2019 zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van onze partners die de culturele sector een warm hart toedragen. Wij danken Afdeling Cultuur, BranddoctorsBreda University of Applied Sciences, Centercom, Peppered en Ster & Cultuur voor hun bijdrage.
Awards 2019 logo's

 

Leuk voor je collega