Het kunnen varen op informatie afkomstig uit data is vrijwel onmisbaar in elke organisatie. Er zijn verschillende stappen die samen zorgen voor business intelligence. Je begint bij het verzamelen, analyseren en visualiseren van data en eindigt met het maken van beslissingen op basis van deze inzichten. Hoe vergevorderd een organisatie is in datagedreven werken, verschilt in de praktijk en hangt af van meerdere factoren.
Datagedreven werken wordt door veel cultuurmarketeers gezien als een belangrijke ontwikkeling in het vakgebied, maar tegelijkertijd als complex en ondergeschoven kindje ervaren. Als marketeer kun je echter een belangrijke meerwaarde leveren in business intelligence en de datavolwassenheid van je organisatie. Jij speelt immers een centrale rol bij het verzamelen van relevante publieksdata, hebt (mede)zeggenschap over het inrichten van databeheer en moet belangrijke trends en ontwikkelingen rapporteren richting het managementteam.
Een verkeerde aanname is dan ook dat datavolwassenheid alleen te maken heeft met ICT: met alleen het implementeren van nieuwe systemen en analysetools ben je er nog niet. Datagedreven werken omvat onder meer:
Om inzicht te krijgen in hoe jouw organisatie presteert in deze processen, zijn er talloze datavolwassenheidsmodellen ontwikkeld. Over het algemeen bevatten alle modellen meerdere fasen in volwassenheid, waarbij de stappen steeds complexer worden, maar ook meer waarde opleveren voor je organisatie.