Leeslijst inclusieve marketing en communicatie

Lees boeken en online reads over inclusieve communicatie
#Inclusiviteit
14 jun 2023

Wil je inclusiever werken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan bij een boek. In dit artikel staat een selectie aanbevelingen voor boeken en online reads om je op weg te helpen.

Door Cultuurmarketing

Fotografie

The Valeriia Miller Collection

Tijdens het Cultuurmarketing event inclusieve marketing en communicatie delen we met elkaar hoe je als marketing- en communicatieprofessional kunt bijdragen aan het divers, inclusief en gelijkwaardig maken van cultuur. Naast het uitwisselen van kennis en ervaring, kun je ook zelf aan de slag. In dit artikel 21 boeken en online reads over verschillende topics rondom inclusie van binnen en buiten de culturele sector.

1. Anti-racisme handboek

In Het anti-racisme handboek laat Chanel Lodik zien waarom het belangrijk is om je met antiracisme bezig te houden, ook als je denkt niet racistisch te zijn. Dankzij duidelijke voorbeelden en praktische tips weet je precies hoe je respectvol met je medemens omgaat, van welke kleur zij ook zijn.

2. Bests of Burden (Engelstalig)

Auteur Sunaura Taylor, een persoon met een beperking, activist voor de rechten van mensen met een beperking en van dieren, daagt uit om diep na te denken over de scheidslijnen tussen mens en dier, beperkt en niet-beperkt. Ze pleit voor het doorbreken van deze scheidslijnen en het erkennen van het dierlijke en kwetsbare in onszelf, wat ze “cripping animal ethics” noemt. Beasts of Burden wijst erop dat tussen handicap en dierenrechten veel overeenkomsten zijn, terwijl die vaak als tegenovergesteld werden gezien.

3. De inclusiemarathon

Het besef dat diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk zijn en een organisatie veel kunnen opleveren dringt tot steeds meer organisaties door. Maar hoe zet je dat besef om in actie? Hoe voorkom je dat het bij holle woorden en flitsende diversiteitsstatements blijft? In De inclusiemarathon interviewen auteurs Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie.

4. De incomplete stijlgids

Hoe herken je stereotiepe beelden en welke termen kun je het beste gebruiken bij het schrijven over mensen en groepen? Iedereen die inclusief wil communiceren loopt tegen dit soort vragen aan. Om hier antwoord op te kunnen geven is WOMEN Inc. een aantal jaar geleden een pilot gestart en de resultaten zijn samengevat in de Incomplete Stijlgids.

5. Hallo witte mensen

Hallo witte mensen van Anousha Nzume is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: ‘Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?’ ‘Dan is blanke vla zeker ook racistisch?’ ‘Hoe zit het nou met het n-woord?’ ‘Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?’, en: ‘Waarom ga je niet terug naar je eigen land?’, worden in dit boek beantwoord.

6. Inclusieve communicatie

Inclusieve communicatie is een strategische benadering die het mogelijk maakt voor merken om relevant te blijven in een superdiverse samenleving, nieuwe doelgroepen beter te leren kennen en de eigen communicatie- en marketingdoelstellingen te overtreffen. ‘Inclusieve communicatie‘ van Hanan Challouki is voor bedrijfsleiders, marketeers en strategen die inzien dat de wereld aan het veranderen is.

7. Je mag ook niets meer zeggen

In Je mag ook niets meer zeggen laat Mounir Samuel met humor zien op welke manieren een taal kan uitsluiten en wat we daaraan kunnen doen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak. Dit is een boek voor iedereen die streeft naar een inclusieve, veilige en toegankelijke omgeving, op het werk, in de klas, het theater, de dokterspraktijk of thuis.

8. Nulmeting van queerness in Nederlandse musea

Baseline is een verzameling perspectieven op het hedendaagse Nederlandse museum, geïnspireerd door het Queering the Collections initiatief.

9. Onbeperkt toegankelijk

In het boek Rijksmuseum. Onbeperkt Toegankelijk neemt het Rijksmuseum je mee op de reis die ze zijn gestart op weg naar een toegankelijk Rijksmuseum. Een reis die met mensen met een beperking en hun belangenorganisaties is gemaakt en waar veel van te leren valt. Dit is geen how-to boek waarin ze vertellen hoe het moet, want elke organisatie is anders en heeft haar eigen uitdagingen, mogelijkheden en ambities.

10. Onder woorden brengen

Met de publicatie Onder woorden brengen, biedt Nynke Feenstra de museumsector een Nederlands jargon om het gesprek over inclusiviteit aan te gaan. Inclusie is geen eenvoudig en eenduidig begrip is. Iedereen wil een meer inclusieve sector met diverse bezoekers, personeel en programma’s. Maar wat betekent ‘inclusie’ nu precies?

11. Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. Het leidt tot aantoonbare verbeteringen in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren. In het boek Psychologische veiligheid krijg je praktisch toepasbare handvatten om zelf en met je team stap voor stap toe te groeien naar een psychologisch veilig én vlammend werkklimaat. Ontdek de escape uit angstculturen en ontdoe je van ‘veiligheidsvreters’.

12. Queering the Collections

De publicatie Queering the Collections, in opdracht van de Reinwardt Academie en IHLIA bevat tips en tricks voor het nog zichtbaarder maken van gender- & seksuele diversiteit in musea en collecties

13. Sitting Pretty (Engelstalig)

Rebekah Taussig schrijft vanuit de ervaring over wat het betekent om in een lichaam te leven dat niet binnen de norm past. Ze reflecteert op alles, van de complexiteit van vriendelijkheid en liefdadigheid, het leven zowel onafhankelijk als afhankelijk, het ervaren van intimiteit, tot hoe alomtegenwoordig validisme in onze alledaagse media rechtstreeks van invloed is op het dagelijks leven.

14. Van exclusief naar inclusief

Hoe kan de wereld van de klassieke muziek inclusiever worden? Die vraag is in deze tijd misschien wel prangender dan ooit. Stephan Sanders, journalist, schrijver en presentator, ging op onderzoek uit en sprak met uiteenlopende prominenten. Het leverde een serie waardevolle en indringende verhalen op. Soms ontroerend, soms pijnlijk, maar altijd verhelderend en recht uit het hart.

15. Van Theory of Change naar meetplan

Groeien naar meer inclusie in de culturele sector: Van Theory of Change naar meetplan. Impact Centre Erasmus onderzocht hoe culturele organisaties de mate van inclusie en toegankelijkheid kunnen meten, evenals het effect van de inclusieve koers die culturele organisaties varen.

16. Waarden voor een nieuwe taal

Met de handreiking Waarden voor een nieuwe taal van de Code Diversiteit en Inclusie wordt gestreefd naar een gedekoloniseerde, inclusieve en toegankelijke taal voor iedereen.

17. Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

Racisme is ons probleem. Het gaat niet alleen om agressie, maar ook om subtiele vooroordelen die je overal tegenkomt. Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren?

Reni Eddo-Lodge onderzoekt in zijn boek de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Racisme vind je in de politiek, op straat en in onze popcultuur.

18. Wit huiswerk

Om je effectief in te zetten voor de strijd tegen racisme is het belangrijk om te weten wie je bent, waar je het over hebt en wat je doet en kunt doen. Wit huiswerk is een onvolledig naslagwerk voor mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.

19. Whitepaper inclusieve marketing

In dit whitepaper leer je: Waarom inclusieve marketing van groot strategisch belang is, hoe fouten op dit gebied ontstaan en hoe je deze kan voorkomen en hoe jij inclusieve marketing kan ontwikkelen tot duurzaam concurrentievoordeel.

20. Words Mattter

De publicatie WORDS MATTER van het Nationaal Museum voor Wereldculturen bevat een lijst woorden en hun geschiedenis van mogelijk gevoelige woorden in de cultuursector. Met deze publicatie willen de musea bijdragen aan de dialoog over het woordgebruik in de museumwereld en sluiten aan bij het maatschappelijke debat over de vraag of bepaalde woorden nog wel van deze tijd zijn.

21. Zienswijzer

Deze Zienswijzer is voor iedereen. Voor mensen met een visuele beperking die willen weten hoe lotgenoten een museumbezoek ervaren en welke musea aansprekend zijn. Voor hun naasten die graag samen iets willen opsteken. Maar uiteraard ook voor alle musea die inclusie hoog in het vaandel hebben staan. Soms maakt een kleine aanpassing al een groot verschil.