Leer en groei

In een snel veranderend vakgebied is professionele ontwikkeling essentieel. Met de artikelen, events en trainingen van Cultuurmarketing heb je alles in huis om cultuur relevant te maken voor een breed publiek.  
Bekijk agenda

Uitgelichte events en trainingen

Houd jezelf up-to-date, vergroot je kennis en laat je professionele vaardigheden groeien
25 Sep
Cursus
Ontwikkel een strategisch marketingcommunicatieplan
26 Sep
Meet & greet
Kennismaken met Cultuurmarketing
8 Oct
Cursus
Roadmap naar succesvolle campagnes

Alle artikelen

crowdfunding

Gulle donateur of trouwe vriend?

Wat beweegt donateurs om te geven aan cultuur via crowdfunding? En hoe verhoudt deze eenmalige geefrelatie zich tot een structureler vriendenprogramma? Een gulle donateur is immers nog geen trouwe vriend. Het verslag van een onderzoek naar de motivatie en de geefpotentie van donateurs.

Club Design

Niet als piepende Calimero je handje ophouden

Voor veel culturele instellingen vormen de financiën het slappe koord van de organisatie. Subsidies en de inkomsten uit entreekaartjes en horeca zijn veelal onvoldoende voor een gezonde bedrijfsvoering. Private financiering is dan ook geen vies woord meer, erkennen medewerkers van instellingen in drie sectoren: een museum, een poppodium en een filmhuis.

Ustad-Saami-at-LGW-by-Jelmer-de-Haas

Community building bij Festival Le Guess Who?

Le Guess Who? is een jaarlijks vierdaags muziekfestival in Utrecht. Met optredens van 150 artiesten op diverse locaties zoals poppodia, theaters en kerken, trok het festival in 2022 ruim 20.000 bezoekers, waarvan bijna de helft internationaal uit 50 landen.

Midjourney
exclusief

Innovatie in de culturele sector – veranderen doe je samen

Consultant en strateeg Pim Halkes vertelt hoe een heldere visie, klantinzicht en samenwerking tussen verschillende afdelingen van belang zijn om te innoveren.

Nieuwe Instituut - Het Podium

Nieuwe Instituut creëert creatieve ontmoetingsplek

De fairPACCT Ketentafel Cultuur Marketing en Communicatie toont zeven inspirerende voorbeelden van cultuurmarketing met impact. Een daarvan is het Nieuwe Instituut dat een aantal vernieuwende programmaformats ontwikkelde om zo nieuwe doelgroepen te bereiken.

Concertgebouw - Grote Zaal

Het Concertgebouw maximaliseert omzet met prijsstrategie

De fairPACCT Ketentafel Cultuur Marketing en Communicatie toont zeven inspirerende voorbeelden van cultuurmarketing met impact. Een daarvan is het Concertgebouw, waarvan de marketingafdeling nu een strategischere aanpak hanteert dan ooit tevoren.

Credits: Yan Krukau (Pexels)
exclusief

Datagedreven marketing: ken je publiek

Ontdek hoe culturele organisaties datagedreven werken om hun doel bereiken. Lees hier over 5 inspirerende cases.

man-met-bruin-pakjasje. Foto door Fauxels
exclusief

Marketingbudgetten cultuursector stijgen niet mee met inflatie

Lees meer over de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied in dit tweede artikel over het Cultuurmarketing onderzoek 2023.

Driekwart van Nederlanders vindt musea onmisbaar

Lees de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar de maatschappelijke impact van musea in Nederland, uitgevoerd door Museumvereniging.